21 Ianuarie, 2020

Modificări legislative pentru acordarea zilelor libere de Paște și de Rusalii

O inițiativă legislativă aflată în dezbatere la Camera Deputaților prevede ca autoritățile și instituțiile de învățământ să țină cont, la stabilirea datelor libere pentru sărbătorile de Paște și de Rusalii, că în țara noastră sunt mai multe culte religioase.

Codul muncii stabilește acum că salariaților li se acordă zile libere cu ocazia celor mai importante sărbători religioase, art. 139 cuprinzând cele trei mari sărbători – Crăciunul, Paștele și Rusaliile. Inițiatorii proiectului de lege susțin că în multe zone din țară sunt angajați din culte religioase diferite, nu doar ortodocși și catolici, astfel că angajatorul trebuie să asigure fiecăruia zile libere atunci când dorește liber, dar nici nu poate întrerupe activitatea din săptămână în săptămână. Pentru zonele în care oamenii sărbătoresc la date diferite Paștele și Rusaliile, proiectul prevede posibilitatea acordării tuturor angajaților celor 10 zile de sărbătoare însumate, urmând ca cinci zile să fie recuperate.

După alineatul (1) al articolului 139 din Legea nr. 53/2003Codul muncii, se introduc două noi alineate, alin. (11) şi (12), cu următorul cuprins:

(I’) Zilele de sărbătoare religioasă creştină în care nu se lucrează conform alin. (1) şi care se serbează în date diferite, în funcţie de cult, respectiv: Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii se acordă fiecărui salariat conform propriului cult.

(I2) în cazul în care angajatorul oferă zilele de sărbătoare legală prevăzute la alin. (1) respectiv (11), una dintre zilele libere de sărbătoare religioasă creştină dar a două culte diferite şi care se dublează, se recuperează conform unui program stabilit de către angajator.

În plus, se mai pune problema acordării acestor zile libere în sectorul educației, unde există profesori sau personal nedidactic de alt cult religios, dar și elevi și studenți care sunt în vacanța de Paște, de obicei, în perioada acordată pentru cultul ortodox.

După alineatul (6) al articolului 361 din Legea nr. 1/2011 a educaţiei naţionale, se introduce un nou alineat, alin. (7), cu următorul cuprins:

(7) Prevederile art. 139 din Legea 53/2003 – Codul muncii, republicată, referitoare la sărbătorile legale libere şi la modul de stabilire a acestora se aplică întregului personal din învăţământ, respectiv beneficiarilor direcţi ai educaţiei şi formării profesionale.

Propunerea legislativă va fi dezbătută mai întâi în Camera Deputaților, iar apoi va fi supusă votului final în Senat.

Ai nevoie de Codul muncii? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu