În Monitorul Oficial nr. 44 din 19 ianuarie 2015 a fost publicat un act normativ, emis de Autoritatea de Supraghere Financiară, prin care se modifică reglementările privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (poliţe RCA), aplicabile de la 1 ianuarie 2015.

Astfel, prin Norma ASF nr. 2/2015, se prevede că asigurătorii RCA au obligaţia de a stabili tarifele de primă pe categorii de riscuri omogene, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale general acceptate, pentru limitele de despăgubire stabilite în baza prevederilor art. 24 din Norma nr. 23/2014.

Notă: În caseta foto puteţi vedea o parte dintre modificările aduse de Norma ASF nr. 2/2015 (stânga – forma veche, dreapta – forma nouă). Atenţie: Urmărirea modificărilor la nivel de paragraf este disponibilă doar abonaţilor Lege5.

RCA1

Sursa foto: Lege5 Desktop

Se elimină precizarea conform căreia tarifele trebuie să acopere toate obligaţiile ce decurg din încheierea contractelor de asigurare RCA, constituirea rezervelor tehnice şi plata contribuţiilor către fondurile stabilite în conformitate cu legislaţia în vigoare, precum şi cheltuielile de achiziţie şi de administrare.

Modificarea tarifelor

Tarifele de primă nu pot fi modificate decât după minimum 6 luni de la ultima notificare, cu excepţia indexărilor sau a modificărilor pe anumite categorii de riscuri. Menţionăm faptul că, în forma anterioară, modificarea tarifelor de primă se putea face după minimum 1 an, cu excepţia indexărilor sau a majorărilor.

Ca o excepţie de la această reglementare, asigurătorii pot modifica tarifele de primă notificate Autorităţii de Supraveghere Financiară, până la data de 28 februarie 2015.

Contractul şi comisionul de intermediere

O altă modificare se referă la intermediere. Asigurătorii RCA au obligaţia să prevadă în orice contract de intermediere obligaţia intermediarului de a încasa prima de asigurare aferentă poliţelor RCA direct într-un cont colector al asigurătorului, iar în cazul plăţilor în numerar sau cu cardul, de a vira prima de asigurare încasată în contul asigurătorului, în cel mult 5 zile lucrătoare de la data încasării.

Plata comisionului de intermediere se va efectua conform convenţiei între părţi.

RCA2

Sursa foto: Lege5 Desktop

Preţurile practicate

De asemenea, actul normativ a abrogat alineatul 5 al articolului 51 din reglementarea de bază, potrivit căruia preţurile practicate de unităţile de specialitate utilizate în stabilirea cuantumului pagubei nu pot fi mai mari decât preţurile practicate de către unităţile de specialitate autorizate de către producătorii de vehicule, respectiv reprezentanţii din România ai acestora.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here