Autoritățile propun modificări semnificative în privința sistemului de roviniete pentru vehiculele care circulă pe drumurile naționale. Proiectul de act normativ prezentat de Ministerul Transporturilor propune o serie de schimbări, inclusiv adăugarea opțiunii de a achiziționa roviniete valabile pentru o singură zi.

Aceste modificări sunt propuse în conformitate cu Directiva UE 2022/362 referitoare la taxarea vehiculelor pentru folosirea infrastructurii rutiere și cu Legea 226/2023, care va intra în vigoare la în ianuarie 2026.

Astfel, autoturismele și vehiculele de marfă cu masa mai mică sau egală cu 3,5 tone vor putea achiziționa roviniete valabile pentru o singură zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni.

Noutatea majoră constă în introducerea rovinietei zilnice, la un tarif redus comparativ cu rovinieta săptămânală actuală (2,5 euro). Rovinieta săptămânală va fi înlocuită de una valabilă 10 zile, la tariful de 3,3 euro. De asemenea, în locul rovinietei de 90 de zile, se va introduce una pentru 60 de zile, la tarifele de 28,2 euro pentru vehiculele de marfă și 8,4 euro pentru autoturisme. Prețurile pentru rovinieta valabilă un an rămân neschimbate, fiind de 28 de euro pentru autoturisme și 1210 euro pentru camioane.

Documentul aduce modificări și în ceea ce privește excepțiile la plata taxei de drum. Ambulanțele deținute de instituții publice sunt scutite de plata rovinietei, spre deosebire de cele private. De asemenea, vehiculele destinate transportului public local de persoane și transportului școlar nu vor mai avea restricția anterioară care le impunea să opereze doar în limitele unei localități.

Noul sistem de rovigniete va intra în vigoare după 25 martie 2024.

 

Vezi aici Directiva UE 362/2022

Vezi aici Legea 226/2023

Vezi aici alte articole rovinieta

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here