18 Iulie, 2018

Modificări la procedura privind actele pentru debitorii care înregistrează obligaţii fiscale restante

Ordinul nr. 380/2014 vine cu modificări la o procedură existentă din anul 2010 privind comunicarea unor acte administrativ-fiscale către debitorii care datorează sume mici către bugetul de stat.

Ordinul nr. 380/2014 privind modificarea Ordinului nr. 2289/2010 pentru aprobarea Procedurii privind emiterea şi comunicarea unor acte administrative pentru debitorii care înregistrează obligaţii fiscale restante sub o anumită limită a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 184/2014.

Practic, se modifică o procedură prin care se încearcă optimizarea costurilor privind comunicarea actelor administrativ-fiscale.

Dacă valoarea creanței bugetare este mai mică decât costurile cu realizarea acesteia, atunci emiterea documentelor executorii se va face la o perioadă mai lungă de timp.

Amintim și faptul că obligațiile bugetare aflate în sold la data de 31 decembrie (mai mici de 40 de lei) se anulează conform art. 178 din Codul de procedură fiscală. Acest plafon cuprinde toate creanțele fiscale datorate și neachitate de către același debitor.

Actul normativ privind data emiterii și comunicarea deciziilor privind calculul accesoriilor este OpANAF nr. 2289/2010, iar acesta stabilește:

1) Decizia de calcul a obligațiilor de plată accesorii (majorări de întârziere, dobânzi, penalități) se emite trimestrial, o singură dată, ca regulă generală;

2) Dacă valoarea obligațiilor de plată accesorii este mai mică, decizia de calcul a obligațiilor de plată accesorii se emite o dată la 180 de zile pentru următoarele categorii de contribuabili, raportate la următoarele plafoane de obligații de plată accesorii:

- mari contribuabili - când obligațiile de plată accesorii nu depășesc 1500 de lei;
-  contribuabili mijlocii - când obligațiile de plată accesorii nu depășesc 1000 de lei;
- contribuabili mici - când accesoriile nu depășesc 500 de lei;
-  persoanele fizice - când accesoriile nu depășesc 100 de lei.

Noutatea adusă de actul normativ publicat zilele trecute este procedura pentru obligații de plată datorate la buget cu scadența la 1 iulie 2013, ce se achită ulterior. Și pentru acestea se va emite trimestrial decizia de plată a accesoriilor.

——————————(P)——————————

Lege5
 vă oferă posibilitatea – prin funcţia “Urmărire modificări” – de a vedea rapid ce acte normative se modifică. Pe lângă lista documentelor mai importante care vor suferi modificări, aveţi la dispoziţie şi lista cu documentele favorite (alese personal de fiecare utilizator).

De asemenea, în Lege5 există şi posibilitatea de a evidenţia modificările la nivel de paragraf.

Aflaţi mai multe despre Lege5 de AICI.

urm_mod

Foto articol: Sxc.hu

comentarii

Despre autor  ⁄ Adrian Benţa

Adrian Benta este membru al Camerei Consultanților Fiscali (2007), auditor financiar stagiar, membru CAFR (2010). Are o experienţă de peste 13 ani în conducerea contabilităţii şi fiscalitatea societăţii comerciale şi conduce un cabinet propriu de consultanţă fiscală. Contact: adrian@bentaconsult.ro.

Fara comentarii

Scrie un comentariu