În Monitorul Oficial nr. 203 din 10.04.2013 a fost publicat Ordinul ANAF  nr. 339/2013 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare, din oficiu, în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare şi a Procedurii de radiere, din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare.

Actul normativ aprobă procedura de înregistrare, respectiv de radiere, din oficiu în/din Registrul persoanelor impozabile ce aplică sistemul de TVA la încasare. Actul normativ adoptă și procedura de corectare a erorilor din registru.

* Procedura de înregistrare din oficiu în Registrul persoanelor ce aplică sistemul de TVA la încasare

Această procedură se aplică pentru:

– contribuabilii ce se înregistrează în scopuri de TVA în cursul anului calendaristic curent;

– contribuabilii care în anul precendent au realizat o cifră de afaceri din sfera TVA într-un plafon mai mic de 2.250.000 lei și nu au depus notificarea pentru intrarea în sistemul de TVA la încasare.

Procedura de înregistrare din oficiu NU se aplică pentru:

– persoanele impozabile din România ce fac parte dintr-un grup fiscal unic;

– persoanele străine ce sunt înregistrate în scopuri de TVA în România, cum ar fi sucursalele și altele similare.

procedura1
Sursa foto: Lege5.ro

Procedura urmărește fiecare situație în parte, când contribuabilii aveau obligația să se înregistreze în sistemul de TVA la încasare și nu au făcut-o.

Dacă un contribuabil trebuia să depună, până pe data de 25 ianuarie, notificarea 097 și nu a depus-o, autoritățile fiscale determină cifra de afaceri prin însumarea rândurilor din deconturile de TVA depuse, luând în considerare și eventualele proceduri de corectare a erorilor materiale.

Ce nu stabilește cu exactitate legea este când se va efectua acest calcul, însă probabil se va face la finele lunii ianuarie și vor emite decizia de înscriere în Registru. Decizia se comunică contribuabilului, prin procedurile prevăzute de art. 44 din Codul de procedură fiscală, inclusiv prin afișarea pe site-ul ANAF.

Contribuabilul este înscris în Registrul persoanelor ce aplică sistemul de TVA la încasare în prima zi a perioadei fiscale în care a fost emisă decizia. 

Persoanele ce se înregistrează în scopuri de TVA în cursul anului sunt înregistrate din oficiu în Registrul persoanelor cu TVA la încasare, până ce acestea vor atinge cifra de afaceri de 2.250.000 lei.

Înscrierea în registru se face de la data înregistrării în scopuri de TVA. 

* Procedura de radiere din oficiu din Registrul persoanelor ce aplică sistemul de TVA la încasare

Sunt radiate din oficiu din registru persoanele cărora li se anulează înregistrarea în scopuri de TVA, precum și persoanele ce se înscriu într-un grup fiscal unic din punctul de vedere al TVA.

Prezintă interes situația în care un contribuabil, ce aplică deja sistemul de TVA la încasare, depășește cifra de afaceri de 2.250.000 lei și nu depune notificare de ieșire din sistem. Și în acest caz, cifra de afaceri este calculată de autoritatea fiscală prin însumarea sumelor din decontul de TVA, iar după depășirea plafonului, acest contribuabil va fi radiat din oficiu din registru.

Adoptarea acestor proceduri este bine venită întrucât unele societăți înregistrate în scopuri de TVA și înființate în 2013 nu se regăseau în registrul operatorilor cu TVA la încasare.

Procedura de înregistrare şi Procedura de radiere pot fi consultate integral pe Lege5.ro, noul soft legislativ realizat de Indaco Systems

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here