În Monitorul Oficial nr. 48 din 22.01.2013 a fost publicată Hotărârea Guvernului  nr. 20 din 16 ianuarie 2013 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a titlului VII „Accize și alte taxe speciale”,  din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

* Cui se adresează actul normativ ?

Actul normativ se adresează operatorilor economici ce desfășoară activități economice cu produse accizabile.

Hotărârea modifică în principal:

– nivelul capitalului social pe care trebuie să îl dețină un operator economic pentru a se putea autoriza ca antrepozit de depozitare;

– nivelul mediul al ieșirilor de produse accizabile într-un trimestru, ca plafon minim;

– câteva modificări și reformulări ale condițiilor pentru a beneficia de scutiri la plata accizei pentru livrările către nave și alte măsuri similare.

* Ce produse accizabile pot fi deținute într-un antrepozit de depozitare?

Într-un antrepozit fiscal de depozitare pot fi depozitate în regim suspensiv de accize numai produsele accizabile aparținând uneia din următoarele grupe de produse:

– alcool și băuturi alcoolice;

– tutun prelucrat;

– produse energetice.

În cazul produselor energetice, în antrepozitul fiscal de depozitare este permisă deținerea în regim suspensiv de accize și a produselor realizate din biomasă, utilizate exclusiv pentru amestec.

* Ce capital social trebuie să dețină un operator economic ce intenționează să se autorizeze ca antrepozit de depozitare?

Persoanele care intenționează să fie autorizate că antrepozitari autorizați pentru depozitarea de produse accizabile trebuie să prezinte dovada constituirii capitalului social subscris și vărsat minim, stabilit pe categorii de produse accizabile, după cum urmează:

– pentru depozitarea de bere – 10.000 lei;

– pentru depozitarea de vinuri – 2.000 lei;

– pentru depozitarea de băuturi fermentate, altele decât bere și vinuri – 50.000 lei;

– pentru depozitarea de produse intermediare – 100.000 lei;

– pentru depozitarea de alcool etilic și/sau băuturi spirtoase – 100.000 lei;

– pentru depozitarea de arome alimentare – 5.000 lei;

– pentru depozitarea de tutun prelucrat – 500.000 lei;

– pentru depozitarea de produse energetice, exceptând depozitarea de produse energetice destinate exclusiv aprovizionării aeronavelor, navelor și ambarcațiunilor, precum și depozitarea de GPL – 500.000 lei;

– pentru depozitarea de produse energetice destinate exclusiv aprovizionării aeronavelor, navelor și ambarcațiunilor 20.000 lei;

– pentru depozitarea de GPL – 50.000 lei;

– pentru depozitarea exclusivă de biocombustibili și biocarburanți – 20.000 lei.

* Care sunt cantitățile minime medii trimestriale care trebuie livrate din antrepozitul de depozitare?

Un loc poate fi autorizat numai că antrepozit fiscal de depozitare atunci când volumul mediu trimestrial al ieșirilor de produse accizabile estimate la nivelul unui an calendaristic depășește limitele prevăzute mai jos:

– bere – 1.500 hl de produs;

– vinuri și băuturi fermentate – 1.500 hl de produs;

– produse intermediare – 1.250 hl de produs;

– băuturi spirtoase – 250 hl de alcool pur;

– alcool etilic – 1.000 hl de alcool pur;

– băuturi alcoolice în general – 300 hl de alcool pur;

– tutun prelucrat – o cantitate a cărei valoare la prețul de vânzare cu amănuntul în cazul țigaretelor, respectiv la prețul de livrare în celelalte cazuri să nu fie mai mică de 2.500.000 euro;

– produse energetice – 3.500 tone;

– antrepozitele fiscale de depozitare autorizate în exclusivitate pentru aprovizionarea aeronavelor și, respectiv, a navelor și ambarcațiunilor, cu produse energetice destinate utilizării drept combustibil – 100 tone;

– rezerva de stat și de mobilizare – 10 tone;

– arome alimentare, extracte și concentrate alcoolice – 15 hl de alcool pur;

– antrepozitele fiscale autorizate în exclusivitate pentru a efectua operațiuni de distribuție a băuturilor alcoolice și de tutunuri prelucrate destinate consumului sau vânzării la bordul navelor și aeronavelor – o cantitate a cărei valoare la prețul de livrare să nu fie mai mică de 100.000 euro.

Reținem că se modifică și condițiile de livrare în regim de scutire de acciza către nave, iar pentru scutire se necesită următoarele documente:

– copia atestatului de bord/carnetului de ambarcațiune;

– copia certificatului de autorizare pentru navigație a navei care urmează a fi aprovizionată, după caz;

– declarația pe propria răspundere a administratorului sau a reprezentantului legal cu privire la utilizarea combustibilului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here