Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 16 septembrie, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea unor acte normative în materie electorală (PL-x 559/14.09.2020), anunţă Administraţia Prezidenţială. 

Una dintre cele mai importante prevederile ale legii se referă  posibilitatea de a vota și sâmbătă, și duminică pentru românii din diasporă.

„Votarea în țară se desfășoară într-o singură zi, care poate fi numai duminica. În străinătate, votarea se desfășoară și pe parcursul zilei de sâmbătă imediat anterioară datei votării”,  prevede textul legii

La fel referitor la votul românilor din diasporă, în contextul pandemiei COVID19, dacă autoritățile din anumite state nu vor permite desfășurarea votului pe teritoriul ţării, românii din acele state nu vor putea vota.

„La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 care au loc în străinătate, în cazul în care nu pot fi asigurate măsurile de securitate impuse de autoritățile statului de reședință în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19 în nicio secție de votare, nu se organizează secții de votare în țara respectivă”, mai prevede textul legii.

Potrivit documentului, Alineatul (4) al articolului 4 din Legea nr. 288/2015 se modifică astfel încât termenul de înregistrare ca alegător prin corespondență începe
la data de 1 aprilie a anului în care au loc alegerile și expiră cu 45 de zile
înainte de data votării.

De asemenea, o modificare adusă Legii nr. 288/2015 se referă la buletinele de vor. Alegătorii înscrişi pentru votul în străinătate vor putea descărca de pe un site special al Autorității Electorale buletinele de vot, pe care le va imprima și pe care va marca opțiunea dorită.

„Art. 14. – (1) Alegătorul descarcă buletinele de vot pentru Senat şi Camera Deputaţilor sau pentru Preşedintele României, după caz, de pe site-ul prevăzut la art. 10 alin. (1) lit. d), le imprimă, aplică pe opţiunile sale din cadrul acestora timbrele autocolante prevăzute la art. 10 alin. (1) lit. b) şi introduce ambele buletine de vot în plicul interior prevăzut la art. 10 alin. (1) lit. b).” scrie în textul legii.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here