Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență pentru modificarea unor acte normative legate de e-Transport, e-TVA și e-Factura, precum și pentru implementarea unor măsuri fiscal-bugetare. Pentru a proteja puterea de cumpărare a angajaților cu salariul minim pe economie, Guvernul a ajustat reglementările privind deductibilitățile pentru acordarea beneficiilor salariale.

Astfel, facilitatea fiscală care scutește de impozit și contribuții sociale suma de 300 lei/lună va fi aplicată doar la venituri brute de până la 4.000 lei pe lună. În acest plafon nu vor fi incluse contravaloarea tichetelor de masă și a indemnizației de hrană pentru perioada iulie-decembrie 2024.

Decizia vine în contextul majorării salariului minim pe economie de la 3.300 de lei la 3.700 de lei începând cu 1 iunie și a stabilirii neimpozitării sumei de 300 de lei. De asemenea, ordonanța prevede menținerea punctului de amendă la 165 de lei până la 31 decembrie 2024.

În privința RO e-TVA, ordonanța introduce modificări ca răspuns la solicitările din partea sectorului privat. Până la 1 ianuarie 2025, nu se vor aplica sancțiuni pentru neconcordanțele din răspunsurile la “Notificarea de conformare RO e-TVA”, oferind astfel o perioadă de acomodare cu noile cerințe.

De asemenea, termenul de utilizare a decontului precompletat RO e-TVA pentru persoanele care aplică sistemul TVA la încasare a fost extins până la 1 august 2025, din cauza lipsei datelor suficiente pentru precompletarea decontului, până la implementarea completă a sistemului informatic național RO e-SAF-T. Termenul pentru verificarea informațiilor și datelor din decontul precompletat de TVA a fost prelungit de la 5 zile la 20 de zile.

 Decontul precompletat RO e-TVA este un instrument destinat reducerii decalajului fiscal al TVA, în concordanță cu obiectivele Planului Național de Redresare și Reziliență, îmbunătățind conformarea veniturilor la bugetul de stat consolidat și ajutând la combaterea fraudei și evaziunii fiscale.

Implementarea decontului precompletat de TVA contribuie și la digitalizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, prin introducerea de instrumente moderne digitale pentru evidențierea și colectarea TVA.

Vezi aici OUG 87/2024

Vez aici alte articole despre sistemele e-Transport, e-TVA sau e-Factura

lege6.ro
lege6.ro

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here