Ministerul Muncii a publicat un proiect de modificare a normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap, astfel încât beneficiarii să poată utiliza biletul de călătorie ori la călătoria dus, ori la călătoria întors.

Proiectul definește mai clar călătoria întors, călătoria efectuată înapoi către localitatea/stația X, inclusiv din altă localitate/stație aflată pe drumul de întoarcere.

La articolul 8, alineatul (2) va avea următorul cuprins:

(2) Prin călătorie dus se înţelege călătoria efectuată din localitatea/staţia X în localitatea/staţia Y, iar prin călătorie întors se înţelege călătoria efectuatăînapoi către localitatea/stația X, inclusiv din altă localitate/stație aflată pe drumul de întoarcere.Călătoria întors între localităţile/staţiile Y şi X poate avea loc pe un alt traseu decât călătoria dus între localităţile/staţiile X şi Y.2.

De asemenea, se reglementează posibilitatea beneficiarului de a utiliza, la călătoria întors, un singur operator de transport interurban pe întreaga distanţă cuprinsă între localităţi, inclusiv din altă localitate/stație aflată pe drumul de întoarcere.

În cazul copiilor cu vârsta până la 14 ani, pentru care actualele reglementări cer obligativitatea prezentării certificatului de naștere în original, proiectul prevede posibilitatea ca în timpul efectuării călătoriei, persoana cu handicap să prezinte legitimația acordată în baza art. 7 alin.(3) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, iar în lipsa acesteia, documentul de identitate în original, respectiv certificatul de naştere în cazul copiilor cu vârsta până la 14 ani, în original sau copie.

Totodată, se reglementează posibilitatea utilizării cuponului dus şi, dacă este cazul, cupoanele anexă aferente, precum și cuponului întors şi, dacă este cazul, cupoanele anexă aferente, indiferent de ordinea efectuării călătoriei. Astfel, prin proiectul propus se elimină condiția ca persoana cu dizabilități să utilizeze pentru transportul interurban doar serviciile transportatorilor, aceasta având libertatea de a alege ce serviciu de transport utilizează.

La articolul 16, alineatul (4) va avea următorul cuprins:

(4) Persoanele cu handicap, însoţitorii acestora, precum şi asistenţii personali pot utiliza cuponul dus şi, dacă este cazul, cupoanele anexă aferente, precum și cuponul întors şi, dacă este cazul, cupoanele anexă aferente, indiferent de ordinea efectuării călătoriei.

Ai nevoie de Legea nr. 448/2006 ? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here