Ordonanţa de urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cunoscută publicului larg sub denumirea de Codul rutier, a fost modificată astăzi de către Legea nr. 93/2016 prin introducerea unei noi reglementări referitoare la semnalizarea lucrărilor executate pe drumurile publice.

Astfel, începând de luni, 16 mai 2016, aceasta trebuie însoţită pe timpul nopţii de lămpi cu lumină galbenă intermitentă sau în cascadă.

Notă: În caseta foto puteţi vedea o parte dintre modificările aduse de Legea nr. 93/2016 asupra Ordonanţei de urgenţă nr. 195/2002 (stânga – forma veche, dreapta – forma nouă). Atenţie: Urmărirea modificărilor la nivel de paragraf este disponibilă doar abonaţilor Lege5

codul rutier

Sursa foto: Lege5.ro

Potrivit Regulamentului de aplicare a OUG nr. 195/2002, semnalizarea lucrărilor executate pe drumurile publice este obligatorie şi se realizează în scopul asigurării desfăşurării în condiţii corespunzătoare a circulaţiei pe sectorul de drum rămas neafectat sau, după caz, în scopul devierii acesteia pe variante ocolitoare şi are semnificaţia interzicerii circulaţiei în zona afectată de lucrări.

Sectoarele de drum afectate de lucrări trebuie semnalizate vizibil prin indicatoare şi mijloace auxiliare de semnalizare rutieră, precum semafoare, balize direcţionale, panouri, conuri de dirijare, bariere, garduri, parapete din material plastic lestabile şi cărucioare portsemnalizare, prevăzute cu elemente fluorescent-reflectorizante. Acestea nu trebuie confecţionate din materiale dure, iar pe timp de noapte trebuie însoţite de lămpi cu lumină galbenă intermitentă. (art. 85, alin. 2)

Pentru organizarea circulaţiei pe sectoarele de drum public aflate în lucru se instalează indicatoare şi balize reflectorizante sau, după caz, amenajări rutiere tip “limitatoare de viteză” şi se aplică marcaje, corespunzător situaţiei create. Dacă este cazul, dirijarea circulaţiei se realizează prin semnale luminoase ori semnale ale lucrătorului de drumuri desemnat şi special instruit. (art. 85, alin. 3)

Semnalizarea instituită pe sectoarele de drum pe care se execută lucrări trebuie întreţinută şi modificată corespunzător evoluţiei acestora. La terminarea lucrărilor executantul trebuie să asigure, concomitent cu repararea sectorului de drum public afectat, şi refacerea semnalizării iniţiale sau modificarea ei, potrivit noilor condiţii de circulaţie. (art. 86, alin. 1)

Persoanele care execută lucrări de orice natură pe partea carosabilă a drumului public sunt obligate să poarte echipament de protecţie-avertizare fluorescent şi reflectorizant, de culoare galbenă sau portocalie, pentru a fi observate cu uşurinţă de participanţii la trafic. (art. 86, alin. 2)

Ai nevoie de OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua,
    Va rog sa imi comunicati ce semnalizatoare luminoase, cu lumina galbena sau in cascada sunt necesare pentru semnalizarea pe timp de noapte a lucrarilor.
    Daca aveti posibilitatea va rog sa imi transmiteti si modele de dispozitive luminoase pentru semnalizarea lucrarilor.
    Cu stima,
    ing. Beniamin Petrea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here