Parlamentul României a adoptat recent un proiect de lege referitor la statutul grefierilor și  al personalului de specialitate criminalistică de la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice. Acesta oferă un cadru nou pentru acordarea pensiilor de serviciu, aducând modificări minore în sistemul de pensii pentru aceste categorii profesionale.

Conform noilor prevederi legislative, grefierii și criminaliștii, care au o experiență de cel puțin 25 de ani în domeniu, vor putea solicita pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare. Această pensie va constitui 80% din media indemnizațiilor brute lunare și a sporurilor obținute în ultimele 48 de luni consecutive de activitate (spre deosebire de 12 luni, cât prevede legea în vigoare – Legea 567/2004).

Cu toate acestea, cuantumul net al pensiei nu poate depăși 100% din venitul net obținut în luna anterioară pensionării.

Potrivit declarațiilor senatorilor și reprezentanților Ministerului Justiției, proiectul de lege nu introduce categorii noi de pensii speciale sau noi beneficiari ai acestor drepturi, respectând angajamentele României în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acesta se aliniază și cu deciziile Curții Constituționale referitoare la acordarea acestor drepturi.

Conform unei alte modificări acceptate, și cei care lucrează în domeniu între 20 și 25 de ani vor putea beneficia de pensie de serviciu la atingerea vârstei standard de pensionare. În această situație, valoarea pensiei va fi redusă cu 1% pentru fiecare an lipsă din vechimea în specialitate integrală.

De asemenea, se propune o modificare referitoare la numirea în funcția de grefier judiciar, care acum necesită o vechime de cel puțin trei ani în funcția de grefier de ședință, grefier principal sau grefier cu studii superioare juridice, indiferent de instanță sau parchet.

Proiectul de lege PL-x nr. 123/2023 privind statutul grefierilor şi al altor categorii de personal care ocupă funcţii de specialitate în cadrul instanţelor judecătoreşti, al parchetelor de pe lângă acestea şi al Institutului Naţional de Expertize Criminalistice a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor.

 

Vezi aici Legea 567/2004

Vezi aici alte articole despre pensii

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here