Propuneri pentru modificările regulilor care vizează acordarea voucherelor de 15.000 de lei pentru proceduri de fertilizare. Aceste modificări ar permite cuplurilor formate dintr-un cetățean străin și un cetățean român să beneficieze de aceste fonduri. De asemenea, proiectul propune dublarea numărului maxim de beneficiari ai programului pentru creșterea natalității. O altă schimbare se referă la modalitatea de aplicare pentru program.

Propunerea vizează schimbarea Hotărârii de Guvern 1103/2022, care reglementează Programul social de interes național pentru susținerea cuplurilor și a persoanelor singure în creșterea natalității.

Se intenționează modificarea cerinței de eligibilitate: cel puțin un membru al cuplului infertil, căsătorit sau nu, trebuie să fie cetățean român, cu domiciliul în țară, pentru a beneficia de aceste fonduri acordate de stat. În prezent, HG 1.103/2022 stabilește că beneficiarii programului trebuie să fie cetățeni români. Se va impune cerința deținerii cetățeniei române și a domiciliului în România și pentru femeile singure care se confruntă cu infertilitatea.

Condiția ca procedurile medicale să fie efectuate în unități sanitare autorizate din România rămâne neschimbată.

De asemenea, proiectul vizează o dublare a numărului de beneficiari ai programului, de la 10.000, cât prevede acum HG 1.103/2022, la 20.000 de beneficiari.

Programul pentru creșterea natalității se adresează cuplurilor și femeilor infertile cu vârste între 20 și 45 de ani, cărora li s-a diagnosticat o afecțiune care împiedică reproducerea naturală. Diagnosticul trebuie să fie stabilit de un medic specialist în obstetrică-ginecologie cu competență în tratarea infertilității și în reproducerea asistată.

Acest program, apărut în 2022, oferă un sprijin financiar de 15.000 de lei sub formă de două vouchere, unul pentru tratamentul medicamentos și altul pentru procedurile medicale specifice.

O altă schimbare propusă recent, printr-un ordin, permite transmiterea online a documentelor necesare prin intermediul unei platforme digitale dedicate, nu doar prin e-mail, așa cum era anterior.

Vezi aici HG 1103/2022

Vezi aici alte articole despre natalitate

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here