Legea nr. 276/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații intră în vigoare astăzi, 5 decembrie 2020. Noua lege modifică Ordonanța Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, simplificând activitatea ONG-urilor.

Potrivit noii legi, în cazul asociațiilor constituite/conduse doar de persoane fizice, nu este obligatorie depunerea declarației pe propria răspundere atunci când singurii beneficiari reali sunt persoanele fizice. Astfel, această declaraţie va fi necesară doar la înfiinţarea unei asociaţii.

De asemenea, printre modificări se mai numără faptul că activul patrimonial inițial al fundației trebuie să includă bunuri în natură sau în numerar, a căror valoare totală să fie de cel puțin de 10 ori salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, la data constituirii fundației.

Potrivit legii nr.275/2020, în vederea dobândirii personalității juridice, asociații nu mai încheie actul constitutiv, fiind necesar doar statutul asociației, prin act sub semnătură privată.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României.

1 COMENTARIU

  1. Din cele de mai sus se intelege ca masurile acestea se aplica la toate tipurile de asociatii/ONG, inclusiv pentru asociatiile de dezvoltare intercomunitara?
    Rog confirmare la intrebarea mea.

    Multumesc frumos anticipat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here