Ministerul Finanțelor a conturat modificările referitoare la taxele și impozitele care afectează companiile și persoanele fizice în anul 2024. Anumite ajustări semnificative au intrat în vigoare încă de la 1 noiembrie 2023, iar altele vor fi implementate începând cu mijlocul anului.

Măsuri din 1 noiembrie:

  • Se renunță la scutirea de impozit pe venit pentru profesioniștii din domeniul IT (impozit de 10% pentru veniturile care depășesc salariul de 10.000 lei brut);
  • Profesioniștii IT nu vor mai contribui la Pilonul 2 al pensiilor obligatorii (dacă își doresc să o facă în continuare, trebuie să ceară explicit acest lucru);
  • Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară nu vor mai fi scutiți de contribuțiile la sănătate și CAM (acești angajați vor experimenta o majorare a salariului minim brut în sectoarele respective pentru a compensa absența scutirilor; salariul minim pentru construcții va crește la 582 lei, iar pentru agricultură și industria alimentară la 3.436 lei). De asemenea, și aceștia vor plăti un impozit de 10% pentru veniturile care depășesc salariul de 10.000 lei brut.
  • Limitele pentru plățile în numerar au fost reduse începând cu data de 11 noiembrie; de asemenea, se introduce un plafon de numerar la nivelul fiecărei casierii, limitat la 50.000 lei.

Măsuri fiscale din 1 ianuarie 2024:

  • Pentru PFA-uri, se menține sistemul actual de limite între 6-12-24 salarii minime, iar se adaugă un plafon suplimentar de 60 de salarii minime;
  • TVA-ul va rămâne redus la 5% pentru manuale școlare, cărți, ziare, reviste, acces la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură și arheologice, grădini zoologice și botanice, livrare de lemn de foc și energie termică. Totuși, se va trece de la cota de TVA de 5% la cea de 9% pentru livrarea de locuințe sociale, alimente de înaltă calitate, panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire eficiente, acces la târguri, parcuri de distracții și parcuri recreative. De asemenea, livrarea de bere fără alcool și de alimente cu un conținut de zahăr de minim 10g/100g (cu excepția cozonacului și biscuiților) va fi taxată la cota standard de TVA;
  • Se propun creșteri pentru accize la tutun, la alcool și la zahăr, în funcție de conținutul de zahăr din produse (5-8g/100ml – 0,4 lei/litru și peste 8g – 0,6 lei/litru).

Impozite:

  • Persoanele fizice care dețin proprietăți imobiliare mai valoroase de 500.000 de euro și mașini cu valoare mai mare de 75.000 de euro vor fi supuse unui impozit special.
  • Microîntreprinderile vor plăti un impozit de 1% din cifra de afaceri până la venituri de 60.000 euro pe an și de 3% pentru venituri care depășesc această sumă. Pentru acestea, guvernul a renunțat la impozitarea cu 16% pe profit dacă rata de rentabilitate depășește 30%.
  • Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% din cifra de afaceri. Impozitul va rămâne la 16% din profit, dar nu va fi mai mic de 1% din cifra de afaceri.

Alte măsuri precum majorarea cotei de impozit pentru veniturile nedeclarate de la 16% la 70% vor fi implementate începând cu 1 iulie 2024.

 

Vezi aici și aici măsurile asumate de Guvernul României

Vezi aici Angajarea răspunderii guvernului – Constituția României

Vezi aici alte articole despre taxe

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here