Au fost făcute modificări la art. 139 din Codul muncii în ceea ce priveşte zilele libere legale. Articolul prevede următoarele:

Art. 139 – Zilele libere de sărbătoare legală în care nu se lucrează

(1) Zilele libere de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
– 1 şi 2 ianuarie;
– 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
– Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Pastelui (a se vedea Legea nr. 64/2018)
– prima şi a doua zi de Paşti;
– 1 mai;
– 1 iunie (a se vedea Legea nr. 220/2016);
– prima şi a doua zi de Rusalii;
– Adormirea Maicii Domnului;
– 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
– 1 decembrie;
– prima şi a doua zi de Crăciun;
– două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora (Modificat prin Legea nr. 176/2016).
(2) Acordarea zilelor libere se face de către angajator.
(3) Zilele libere stabilite potrivit alin. (1) pentru persoanele aparţinând cultelor religioase legale, altele decât cele creştine, se acordă de către angajator în alte zile decât zilele de sărbătoare legală stabilite potrivit legii sau de concediu de odihnă anual.

Precizarea vine în special pentru salariaţii aparţinând altor culte religioase. În ceea ce-i priveşte pe aceştia, interpretarea este următoarea:

  1. se acordă liber in zilele de sărbătoare legală aferente cultelor de care aparţin aceştia;
  2. în cazul în care societatea este închisa în zilele de sărbătoare legală crestină, aceştia vor avea liber, sau îşi pot lua cocediu de odihnă;
  3. în cazul în care nu îşi iau concediu de odihnă în zilele de sărbătoare legală creştină, aceştia vor avea liber, dar vor fi obligaţi sa recupereze în perioada următoare zilele libere aferente cultelor de care aparţin.

Atentie!

  1. Dacă zilele se recuperează sâmbătă şi duminică, trebuie avut în vedere ca este obligatoriu repaosul de 48 ore libere consecutive.
  2. Dacă orele se recuperează în timpul săptămânii, trebuie avut în vedere să nu se ajungă la 12 ore de muncă, pentru că perioada de 12 ore lucrate este obligatoriu urmată de 24 ore libere.

Procedura:

  1. Salariaţii care se declară astfel dau o declaraţie pe proprie răspundere că aparţin altor culte decât cele creştine, declaraţie ce va fi ataşată la dosarul de personal;
  2. Angajatorul dă o decizie prin care zilele de sărbătoare legală altele decât cele creştine vor fi recuperate, şi detaliază felul în care acestea se vor recupera.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here