În Monitorul Oficial nr. 523 din 27 iulie 2012 a fost publicată Ordonanţa de urgenţă nr. 9/2012 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 96/2002 privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie pentru elevii din clasele I-VIII din învăţământul de stat şi privat, precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de 4 ore.

Potrivit actului normativ, titlul OUG 96/2002 se va modifica astfel: „Ordonanţă de urgenţă privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat, precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de 4 ore”.

O altă noutate este aceea că, la cererea motivată a părinţilor, copiii care suferă de intoleranţă la gluten şi/sau lactoză, dovedită cu acte medicale, beneficiază de produse lactate şi de panificaţie care nu conţin gluten/lactoză, în limita unei valori zilnice de 1,17 lei/elev sau preşcolar.

Conform  noii ordonanţe de urgenţă, limitele valorii zilnice pentru un elev, respectiv pentru un preşcolar, se actualizează prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de evoluţia preţurilor şi tarifelor.

În OUG nr. 9/2012 se mai precizează că, pentru menţinerea sănătăţii copiilor, în cadrul programului se vor distribui numai lapte şi produse lactate preparate în conformitate cu cerinţele prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 139 din 30 aprilie 2004, cu modificările şi completările ulterioare.

Produsele distribuite vor trebui să respecte cerinţele prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare.

Nu în ultimul rând, în tot cuprinsul ordonanţei de urgenţă, sintagma “pentru elevii din clasele I-VIII din învăţământul de stat şi privat” se înlocuieşte cu sintagma “pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat”.

Ordonanţa de Urgenţă nr. 9/2012 a intrat deja în vigoare în data de 27 iulie 2012.

Sursa: Monitorul Oficial

Îţi place LegeStart.ro? Acum ne găseşti şi pe:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here