UPDATE 9 MAI 2017: Camera Deputaţilor a adoptat, în urmă cu puţin timp, revizuirea Constituţiei privind redefinirea familiei, prin aceasta înţelegându-se căsătoria liber consimiţită între un bărbat şi o femeie. Proiectul a fost adoptat cu 232 voturi „pentru”, 22 de voturi ”împotrivă” şi 13 abţineri, urmând să meargă în dezbatere la Senat.

Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei României ce modifică articolul care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită dintre soţi, a fost depusă în dezbatere publică în urmă cu un an. Iniţiativa, coordonată de un ONG, la solicitarea Bisericii Ortodoxe Române, a strâns peste 3 milioane de semnături ale cetăţenilor cu drept de vot, pentru a schimba legea fundamentală.

De altfel, reprezentanţii iniţiatorilor au venit, la Parlament, cu un camion plin cu cutiile cu semnături, pe care le-au depus la registratură. Este pentru prima dată în istorie, susţine ONG-ul, când există o iniţiativă civică bazată pe trei milioane de semnături pentru revizuirea unui articol al Constituţiei.

În expunerea de motive a proiectului legislativ, se argumentează că dreptul de a se căsători şi de a întemeia o familie este un drept comun al bărbatului şi al femeii care formează un cuplu, recunoscut prin căsătorie.

“Prin înlocuirea termenului de «soţi» cu expresia «bărbat şi femeie» se asigură implementarea precisă şi literală a unor expresii consecrate cu puterea unor garanţii imuabile destinate ocrotirii familiei, recunoscută drept elemental natural şi fundamental al societăţii, în art. 16 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.”

Art. 48 alin. (1) din Constituţia României se modifică şi va avea următorul cuprins:

“Art. 48 Familia

(1)  Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.”

Pentru ca un proiect de modificare a Constituţiei să fie adoptat de Parlament, este nevoie de două treimi din voturile senatorilor şi deputaţilor.

La nivel european, 17 state europene nu permit căsătoria între persoane de acelaşi sex, în timp ce 12 o acceptă.

Ai nevoie de Constituţia României? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here