OUG nr. 67/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96/2000 privind organizarea şi funcționarea Băncii de Export-Import a României EXIMBANK – S.A., precum şi a Ordonanței Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilitați fiscale, publicate în Monitorul oficial nr. 784 din 26.09.2019 

Actul normativ analizat astăzi are două secțiuni:

a) Modifică statutul EXIMBANK;

b) Modifică O.G. nr. 6/2019 privind acordarea unor facilități fiscale. 

EXIMBANK S.A. prin prezenta ordonanță de urgență primește noi atribuții și își extinde sfera de activitate.

Astfel, aceasta va putea să efectueze activități bancare ce atât în folosul persoanelor juridice, dar ca și element de noutate și pentru persoanele fizice.

Desigur, obiectivul fundamental al actului normativ este sprijinirea mediului de afaceri românesc, însă prin noile atribuții pot fi creditate și persoanele fizice, fapt pentru care banca efectuează operații retail.

Din punctul de vedere al reglementărilor privind acordarea unor facilități fiscale, prezentul act normativ aduce următoarele modificări principale:

Pentru debitorii bugetari cu datorii scadente la 31 decembrie 2018, iar suma debitelor este mai mare de 1.000.000 lei, termenul de notificare a autorității fiscale pentru aplicarea procedurii de restructurare a datoriilor se prelungește până în data de 30 octombrie 2019.

Ordonanța prevede începerea procedurii prin depunerea notificării și numai este necesară chiar de la notificare prezentarea planului de reorganizare. Desigur, se menține obligația realizării unui plan de reorganizare, însă acesta se va realiza ulterior notificării, situație de altfel normală.

Ordonanța menține totuși obligația de a te adresa unui expert independent până la data depunerii notificării.

Se aduce o modificare și la legislația achizițiilor publice în sensul că pe parcursul aplicării procedurilor de restructurare a datoriilor acești operatori economici pot să participe la licitațiile publice.

Desigur, ordonanța aduce și câteva modificări tehnice în sensul aplicării unor proceduri, când unele  planuri de restructurare pot să eșueze.

Ai nevoie de OUG nr. 67/2019? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here