Curtea Constituţională a României (CCR) a decis ca aplicarea pragului minim de prezenţă de 30% să se facă doar în cazul referendumurilor desfăşurate la un an de la intrarea în vigoare a actului normativ care modifică Legea referendumului.

* De la jumătate plus unu, la 30%

Reglementările referitoarea la organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt prevăzute în Legea nr. 3/2000, acestea specificând, printre altele, şi faptul că referendumul este valabil dacă participă cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

referendum1
Sursa foto: Lege5.ro

În luna mai însă, deputaţii au iniţiat un proiect legislativ prin care se doreşte coborârea acestui prag,  referendumul putând fi valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Senatul a adoptat proiectul pe 21 mai, iar deputaţii l-au adoptat la o săptămână diferenţă, cu 221 de voturi „pentru” , 73 „împotrivă” şi 2 abţineri. Ulterior, un grup de 83 de deputaţi a înaintat o sesizare de neconstituţionalitate către CCR, referitor la aceast act normativ

* Ce a decis CCR?

În cadrul şedinţei susţinute ieri, 26 iunie 2013, Plenul Curţii Constituţionale a respins obiecţia înaintată, cu o precizare suplimentară însă – dispoziţiile proiectului sunt constituţionale în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii.

Altfel spus, noul prag de prezenţă de 30% se va aplica doar în cazul referendumurilor desfăşurate la un an de la intrarea în vigoare a legii.

Intrarea în vigoare va avea loc după promulgarea prin decret semnat de către Preşedintele României, Traian Băsescu şi publicarea actului normativ în Monitorul Oficial.

Sursa: Camera Deputaţilor, CCR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here