ANAF a realizat un clip în ceea ce privește modul de completare a Declaraţiei Unice pentru venituri din chirii.  Mai exact, este vorba despre modelul de completare a Declarației unice pentru venituri obținute din cedarea folosinței bunurilor în care chiria este exprimată în lei. 

Va rugam acceptati cookie-uri de marketing marketing pentru a vizualiza acest video.

Contribuabilii care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare și cele din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, au obligația înregistrării contractului încheiat între părți, precum și a modificărilor survenite ulterior, în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea/producerea modificării acestuia, la organul fiscal competent.

În cazul contractelor de închiriere aflate în derulare la data de 1 ianuarie 2023, înregistrarea la organul fiscal competent a contractului încheiat între părți și a modificărilor survenite se efectuează în termen de cel mult 90 de zile de la data la care a intervenit obligația înregistrării acestora.

În ceea ce privește impozitul care trebuie plătit statului, acesta a crescut începând cu 1 ianuarie 2023. Concret, fost eliminată cota forfetară de 40%, care făcea ca impozitul de 10% să se aplice numai la 60% din venituri. Astfel, proprietarul care închiria plătea un impozit de 6%.  De la 1 ianuarie se plătește impozit  întreg, de 10%.

Potrivit OUG 16/2022 în cazul veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, altele decât veniturile din arendă şi din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, venitul brut reprezintă venitul impozabil.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

1 COMENTARIU

  1. Buna Ziua,
    Sunt pensionara si am un apartament inchiriat din 2023 si o garsoniera pe care am inchiriat-o de la 01.03.2024. Mi se pare imposibil sa pot sa completez Declaratia unica pentru stabilirea impozitului datorat statului. Formularul este foarte stufos cu termeni strict de specialitate, de neinteles daca nu ai cunostinte in domeniu. Va ginditi cite persoane sunt in aceasta situatie si care renunta la inchiriere sau nu declara riscind amenzi. Mai exista posibilitatea sa apelez la o firma, care de regula nu se incurca cu o astfel de situatie sau sa apelez la o persoana „amabila” sa ma ajute, contra unui tarif mai mult sau mai putin legal. Cind ai venituri diferite, din mai multe activitati poate este rentabil sa angajezi o firma sau sa achizitionezi Ghidul, dar pt una- doua apartamente inchiriate nu este normal. Consider oportun si in sprijinul cetateanului, la urma urmei si a statului sa se posteze pe platforma ANAF-ului , gratis, un exemplu simplu, un formular in care sa apara, completate toate casutele aferente declararii venitului din inchirierea unui apartament. In 2023 din 11 pagini ale Declaratiei 212 , am avut de completat doar pe 2 pagini (nici jumatate de pagina), iar pe a treia am semnat. Din auzite am calculat impozitul, de plata, dar nici pina azi nu am primit o hirtie in care sa fiu informata asupra sumei de plata. De ce atita risipa de hirtie ? Pentru anul 2024 se complica treaba pt ca am doua spatii de inchiriat si nu stiu unde le incadrez.
    V-as ramine total indatorata daca ati pute sa-mi dati o solutie fara sa ma trimiteti sa citesc din carte asa cum se intimpla din ce in ce mai des la scoala.
    multumes,
    Lascu Maria

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here