ANAF a realizat un clip în ceea ce privește modul de completare a Declaraţiei Unice pentru venituri din chirii.  Mai exact, este vorba despre modelul de completare a Declarației unice pentru venituri obținute din cedarea folosinței bunurilor în care chiria este exprimată în lei. 

Va rugam acceptati cookie-uri de marketing marketing pentru a vizualiza acest video.

Contribuabilii care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare și cele din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, au obligația înregistrării contractului încheiat între părți, precum și a modificărilor survenite ulterior, în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea/producerea modificării acestuia, la organul fiscal competent.

În cazul contractelor de închiriere aflate în derulare la data de 1 ianuarie 2023, înregistrarea la organul fiscal competent a contractului încheiat între părți și a modificărilor survenite se efectuează în termen de cel mult 90 de zile de la data la care a intervenit obligația înregistrării acestora.

În ceea ce privește impozitul care trebuie plătit statului, acesta a crescut începând cu 1 ianuarie 2023. Concret, fost eliminată cota forfetară de 40%, care făcea ca impozitul de 10% să se aplice numai la 60% din venituri. Astfel, proprietarul care închiria plătea un impozit de 6%.  De la 1 ianuarie se plătește impozit  întreg, de 10%.

Potrivit OUG 16/2022 în cazul veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, altele decât veniturile din arendă şi din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, venitul brut reprezintă venitul impozabil.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here