18 Februarie, 2020

Modalitatea de calcul a salariilor, modificată. Noii coeficienți, pe categorii de pregătire și studii

Zeci de parlamentari au inițiat la Senat un proiect de lege care prevede stabilirea unei ierarhii a salariilor în funcție de studiile absolvite de către angajați.

Mai exact, pentru toți angajații se propune introducerea unor coeficienți de raportare la salariul minim, pe 11 categorii de pregătire și studii.

Potrivit expunerii de motive a proiectului, legea “garantează dreptul tuturor salariaților la plata unui salariu de bază minim“. Parlamentarii susțin că “la elaborarea legii s-a avut în vedere rolul statului, de garantare a unor forme de protecție minimă a venitului/salariului și motivare a muncii“.

Pentru asigurarea unui echilibru între sistemul de salarizare al sectorului bugetar și mediul economic concurențial, pentru sectoarele pentru care nu au fost încheiate contracte colective de muncă aplicabile la nivelul întregului sector de activitate, se stabilesc coeficienții minimali de ierarhizare salarială, se mai arată în proiect.

Cuantumul salariului de bază minim se stabilește prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului, potrivit legii“.

Proiectul stabilește reglementarea a 11 categorii de pregătire, de la muncitori necalificați, a căror salariu este cel minim, până la absolvenții de studii superioare de lungă durată cu doctorat în domeniul activității desfășurate, ale căror venituri trebuie asigurate prin multiplicarea salariul minim cu coeficientul de 2,8.

anexa salarizare

Propunerea este înregistrată pentru dezbatere la Senat, ca prim for sesizat, în procedură de urgență. Camera Deputaților este decizională în acest caz.

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu