În urma apariţiei unor informaţii eronate referitoare la schimbarea anumitor condiţii de pensionare, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) vine cu clarificări.
Potrivit reprezentanţilor ministerului, stagiul de cotizare şi vârsta de pensionare NU pot fi cumulate în vederea deschiderii dreptului la pensie.
MMFPSPV nu are în lucru un proiect de act normativ care să cuprindă reglementări derogatorii de la Legea nr. 263/2010, prin care stagiul de cotizare şi vârsta de pensionare să poată fi cumulate în vederea deschiderii dreptului la pensie. De altfel, legislaţia de asigurări sociale şi pensii care a reglementat sistemul public de pensii din România nu a cuprins niciodată astfel de reglementări, se arată în comunicatul de presă.
Actul normativ prin care sunt stabilite categoriile de pensii (sistemul public) şi condiţiile de vârstă şi stagiu necesare pentru a avea dreptul la una dintre acestea este Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (în vigoare de la 1 ianuarie 2011).
Legea-cadru stipulează, la articolele 52 şi 53, că pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare sau în specialitate, după caz. De asemenea, în Anexa nr. 5 a legii sunt prevăzute vârstele standard de pensionare şi stagiile complete de cotizare, în raport cu data naşterii, mai este precizat în comunicat.
Pentru mai multe informaţii legate de pensionare, vă propunem să citiţi următoarele articole:
Sursa: MMFPSPV

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here