20 Februarie, 2018

MJ: Clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori vor putea fi denunţate începând cu 1 octombrie!

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiţiei (MJ), începând cu data de 1 octombrie vor putea fi denunţate clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori.

Începând de la data de 1 octombrie 2013 vor intra în vigoare dispozitiile art. 12 şi 13 din Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori, astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, se arată în comunicatul ministerului.

În dispoziţiile menţionate mai sus este precizat că reprezentanţii împuterniciţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor sau cei ai asociaţiilor pentru protecţia consumatorilor vor avea posibilitatea să cheme în judecată profesioniştii care folosesc contracte de adeziune ce conţin clauze abuzive. Atfel, instanţele vor dispune încetarea folosirii respectivelor clauze, dar şi eliminarea acestora din contractele aflate în curs de executare.

Iată şi precizările ministrului justiţiei, Robert Cazanciuc, cu privire la acest subiect:Instanţa competentă să soluţioneze acest gen de cauze este tribunalul de la domiciliul sau, după caz, sediul profesionistului, iar împotriva hotărârii astfel pronunţate se poate exercita numai calea de atac a apelului care va fi judecat de către curtea de apel.

În urmă cu două săptămâni, la propunerea Ministerului Justiţiei, pregătind intrarea în vigoare şi a acestor prevederi, Guvernul a aprobat cadrul legal care să permită înfiinţarea unui Tribunal specializat în domeniile societăţi, registrul comerţului, concurenţă neloială şi insolvenţă la nivelul municipiului Bucureşti şi care ar putea primi şi competenţa de soluţionare a acestei categorii de cauze. 
Degrevarea Tribunalului Bucureşti de cauze care au ca obiect societăţi, registrul comerţului, concurenţă neloială, insolvenţă etc. este o necesitate, la fel ca şi soluţionarea acestui tip de acţiuni într-un timp cât mai scurt.

Vreau să salut adoptarea în procedură accelerată de către Camera Deputaţilor a acestui proiect de lege şi sper ca şi Senatul să urmeze acest exemplu, astfel încât să trecem cât mai repede posibil la înfiinţarea efectivă a acestei instanţe.


Sursa: MJ

comentarii

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu