Camera Deputaților a adoptat proiectul de modificare și completare a unor acte normative referitoare la produsele din tutun, care interzice vânzarea de țigări electronice către minori. Legea urmează să fie promulgată.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 201/2016 precum şi a Legii nr. 349/2002.

Proiectul de lege vizează extinderea interdicției de vânzare prin automate și interzicerea vânzării de țigări electronice, flacoane de reumplere și dispozitive electronice pentru încălzirea tutunului minorilor sub 18 ani, în scopul reducerii expunerii acestora la produsele din tutun.

De asemenea, proiectul impune instituțiilor de învățământ obligația de a implementa măsuri disciplinare pentru elevii care încalcă prevederile legate de achiziționarea, deținerea și utilizarea produselor din tutun și a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului în incintele școlare.

Proiectul de lege prevede că vânzătorii pot solicita documente de identitate pentru a verifica vârsta cumpărătorilor de produse din tutun și că produsele trebuie să fie marcate cu avertismente clare privind conținutul de tutun sau nicotină.

În plus, este interzisă vânzarea de produse din tutun prin intermediul automatelor sau serviciilor de curierat, iar unitățile care comercializează aceste produse trebuie să introducă clauze de interdicție pentru vânzarea lor minorilor, în autorizațiile lor sanitare de funcționare. Produsele care se comercializează prin intermediul serviciilor de curierat trebuie să aibă tipărit pe colet următorul mesaj: „Atenţie! Acest pachet conţine produse din tutun şi/sau produse care conţin nicotină. A se verifica vârsta clientului”.

Proiectul de lege instituie sancțiuni pentru încălcarea acestor prevederi, cu amenzi care pot ajunge până la 100.000 lei, în funcție de gravitatea faptei.

Senatul a adoptat proiectul pe 4 decembrie 2023, iar Camera Deputaților a avut votul decisiv, astfel încât legea urmează să fie promulgată

Vezi aici acte relevante despre produsele din tutun

Vezi aici alte articole despre țigări electronice

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here