Guvernul a adoptat în cadrul şedinţei de astăzi un proiect de act normativ care stabileşte că minorii de peste 14 ani pot presta activităţi remunerate în domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar şi  modeling, în baza unor convenţii.

Acestea se vor încheia:

  • între organizator şi părinţi/reprezentant legal al copilului, sau
  • direct cu copilul, dacă are peste 14 ani, dar cu încuviinţarea prealabilă a părinţilor/reprezentantului legal.

Tipuri de activităţi

Activităţile remunerate pot fi prestate de copii în calitate de actor, figurant, cântăreţ, muzician, dansator, acrobat la manifestări cu caracter cultural, educativ sau artistic, cum ar fi: teatru, operă, balet, circ, concursuri de dans, de muzică sau interpretare, alte concursuri sau activităţi de scenă, dar şi la filmări pentru filme artistice, filmări, înregistrări sau emisiuni în direct pentru radio şi televiziune, cu sau fără scopuri publicitare.

Copiii mai pot presta activităţi de figurant sau model la şedinţe foto, cu sau fără scopuri publicitare, figurant sau model la prezentări de modă şi sportiv profesionist în sportul de performanţă.

Atenţie! Repetiţiile de orice fel, precum şi orice altă etapă menită să asigure buna desfăşurare a activităţilor, sunt considerate parte integrantă a acestora.

Condiţii

Activităţile prestate de copil în aceste domenii se vor desfăşura cu respectarea următoarelor condiţii:

  • să nu fie munci periculoase pentru copii;
  • să se desfăşoare între anumite intervale orare ale zilei, în funcţie de vârsta copilului;
  • durata activităţii prestată de copii trebuie să nu depăşească un anumit număr de ore săptămânal și zilnic, în funcție de vârsta copilului;
  • activitățile să fie însoțite de pauze;
  • pe durata prestării activităţilor, copilul să fie însoţit de un adult (părinte, reprezentant legal sau persoană desemnată).

Actului normativ adoptat de Guvern mai stabileşte că prestarea de către copii a activităţilor menţionate este condiţionată de informarea prealabilă a serviciul public de asistenţă socială, prin depunerea unei note de informare înainte de începerea efectivă a activităţii.

Nota de informare trebuie depusă de către părinţi/reprezentantul legal al copilului la serviciul public de asistenţă socială de la domiciliul copilului cu o serie de documente.

Cine foloseşte banii?

Potrivit actului normativ, sumele obţinute de copil ca urmare a activității prestate, vor fi administrate conform dispoziţiilor Codului Civil.

Dacă există suspiciuni cu privire la utilizarea de către părinţi/reprezentanţi legali a sumelor obţinute de copil în alt scop decât cel al interesului superior al acestuia, reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului se autosesizează şi solicită părinţilor sau reprezentantului legal să prezinte un raport cu privire la modul în care au administrat veniturile copilului obţinute din activităţile prestate.

În cazul în care părintele/reprezentantul legal nu poate justifica utilizarea sumelor obţinute de copil, DGASPC poate sesiza instanţa de tutelă.

Hotărârea prevede și sancţiuni contravenţionale cuprinse între 1.000 şi 8.000 de lei, în cazul în care părinţii sau organizatorii nu respectă condiţiile impuse prin lege.

Atenţie! Aceste prevederi nu sunt valabile până la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial!

Sursa: Guvernul României 

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here