Senatul a adoptat, în cadrul şedinţei de ieri, proiectul de lege ce permite minorilor care au împlinit vârsta de 14 ani să călătorească în străinătate neînsoțiți de o persoană majoră, atât timp cât au acordul părinților.

Propunerea legislativă modifică Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, stabilind că organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din ţară a minorilor care au împlinit vârsta  de 14 ani şi neînsoţiţi de o persoană fizică majoră, dacă prezintă o declaraţie a ambilor părinţi sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească sau a reprezentantului său legal.

Declaraţia trebuie să cuprindă acordul acestora privind:

  • efectuarea călătoriei respective;
  • statul sau statele de destinaţie;
  • perioada în care urmează să se desfăşoare călătora;
  • scopul călătoriei.

Forma actuală a dispoziţiilor legale permite ieşirea din ţară a minorilor numai în cazul îndeplinirii cumulative a mai multor condiţii – posesia unui document de călătorie individual, acordul părinţilor, însoţirea de către o persoană majoră.

Conform expunerii de motive, părinţii care nu îi pot însoţi pe minori în călătorie sunt nevoiţi să apeleze la serviciile contracost ale companiilor aeriene, ducând la cheltuieli semnificative. De altfel, companiile aeriene low-cost nu permit unui copil să călătoarească fără supravegherea unui adult.

În marea majoritate a cazurilor, nevoia de călătorie a minorilor de peste 14 ani este legată fie de nevoia de a se deplasa la studii, fie de dorinţa de a-şi vizita părinţii, atunci când aceştia lucrează în străinătate. În prezent, peste 2 milioane de români lucrează în străinătate, având însă copii în ţară în grija bunicilor sau a altor membri ai familiei.

Ai nevoie de Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here