Obligația declarării beneficiarului real de către o serie întreagă de firme și alte entități va fi amânată până pe 1 octombrie 2021 a decis, luni Coaliția de guvernare.
Ministrului Economiei,Claudiu Năsui, a scris marţi pe Facebook că ”Declarația de beneficiar real este o declarație de aproximativ 10 foi prin care statul ne cere informații pe care le are deja. Și ni-le cere nu numai o dată, ci în fiecare an, chiar dacă nu se schimbă nimic. Reușisem să eliminăm această declarație anul trecut, dar ea a revenit din cauza unui amendament care a fost strecurat pe furiș într-o lege anul acesta.
„Ieri în ședința de coaliție s-a decis ca declarația de beneficiar să fie amânată până la 1 octombrie. Până atunci vom încerca să convingem coaliția să revenim la sistemul din Austria. Adică sistemul care s-a aplicat și anul trecut în România, prin legea 108/2020, care nu chinuie sute de mii de firme cu o birocrație inutilă”.
La sfârşitul lunii aprilie, prin Legea nr. 101 din 2021 s-a revinit la obligația declarării beneficiarului real. Astfel, o serie de firme care erau exceptate de la obligația declarării beneficiarului real al activității trebuie din nou să depună această declarație la Registrul Comerțului.
Nedepunerea declarației la Registrul Comerțului se sancționează cu amendă între 5.000 și 10.000 de lei.
Legea nr. 101/2021 modifică legislația în domeniul combaterii spălării banilor și combaterea finanțării terorismului adoptate prin Legea nr. 129/2019 cu modificări ulterioare.
Pentru entitățile raportoare se descrie mai exact ce trebuie să raporteze la Oficiu, astfel:
„(1) Entităţile raportoare prevăzute la art. 5 sunt obligate să transmită un raport pentru tranzacţii suspecte exclusiv Oficiului dacă acestea cunosc, suspectează sau au motive rezonabile să suspecteze că:
a) bunurile provin din săvârşirea de infracţiuni sau au legătură cu finanţarea terorismului; sau
b) informaţiile pe care entitatea raportoare le deţine pot folosi pentru impunerea prevederilor prezentei legi”.
Anterior, entitățile raportoare aveau obligația să raporteze și acele tranzacții care ridică suspiciuni, anomalii față de profilul clientului ori datele clientului nu erau de actualitate.
Din perspectiva societăților de persoane, se revine la obligația declarării beneficiarului real în termen de 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare anuale.
Se păstrează obligația redepunerii declarației cu beneficiarul real ori de câte ori apar modificări în termen de 15 zile de la data apariției modificărilor.
Din păcate, legea nu aduce măsuri tranzitorii în sensul că nu se stabilește ce procedură trebuie să urmeze acele societăți ce și-au depus deja situațiile financiare anuale pentru anul 2020 înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi, prin comparație, de exemplu, cu acele societăți de persoane ce vor aproba și depune situațiile financiare anuale pentru anul 2020 după intrarea în vigoare a prezentei legi.
Noi recomandăm să se depună declarația cu beneficiarul real și de către acele societăți ce au aprobat și depus situațiile financiare anuale pentru anul 2020 anterior intrării în vigoare a prezentei legi, depunerea având rolul diminuării posibilei sancțiuni contravenționale pentru nedepunere.
Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.