Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a explicat, în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune că toate salariile bugetarilor vor creşte 25% de la 1 ianuarie 2018, iar "efectul pervers" al creşterii salariilor este tocmai faptul că se vor colecta mai mulţi bani la bugetul de stat. Contribuţiile sociale scad de anul viitor de la 39,5% la 35%, iar netul angajatului va creşte cu aproximativ 15%, a adăugat ministrul.
"Pentru anul 2018 toate creşterile de pensii şi de salarii, inclusiv cele adoptate până în prezent, vor totaliza un efort bugetar de 16 miliarde de lei, 10 sunt pe salarii plus 6 pentru pensii, iar banii vor veni din următoarele surse: 3,5 miliarde contribuţiile aferente creşterii salariilor cu 10 miliarde de lei. De unde aceşti bani? Pentru că aveţi 35% din 2018 partea de contribuţii. Deci din 10 miliarde pe care îi plăteşte statul, 3,5 miliarde lei se întorc înapoi la stat", a explicat ministrul Muncii.
Olguţa Vasilescu a mai adăugat că acestor sume li se adaugă 2,7 miliarde de lei efectul de runda a doua a celor 12,5 miliarde de lei intraţi în economie, respectiv a salariilor fără contribuţii, iar 1,8 miliarde de lei vor veni şi de la majorarea salariului minim pe economie, ceea ce va genera contribuţii la bugetul de stat.
“Dacă veţi citi cu atenţie programul de guvernare veţi vedea că din 39,5% contribuţii se va ajunge anul viitor la 35%, deci contribuţiile scad de anul viitor. La ora actuală pentru salariul minim pe economie de 1.450 de lei, de fapt angajatorul plăteşte 1.750 de lei, iar angajatului îi revine în mână aproximativ 1.050 de lei. În aceste condiţii, dacă angajatorul rămâne să dea aceeaşi bani de 1.750 de lei, începând de anul viitor netul angajatului va creşte cu aproximativ 15%, deci pe aceeaşi bani pe care angajatorul îi dă acum”, a precizat Olguţa Vasilescu.
Un alt efect este maniera de plată a contribuţiilor, care se va schimba în bine, deoarece în prezent sunt foarte mulţi angajatori care nu plătesc asigurările sociale ale angajaţilor. În plus, se vrea reducerea cât mai drastică a numrului angajaților care muncesc “la negru”, pentru că aceștia nu plătesc contribuții, nu vor beneficia, așadar, de pensie, de șomaj și vor cere ajutoare sociale.
“Ori noi nu ne mai dorim acest lucru. Nu vrem să mai creştem ajutoarele sociale, noi vrem să dăm posibilitatea oamenilor să se angajeze, iar angajatorului să fie corect”, a mai spus ministrul Muncii.
