Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS), Violeta Alexandru, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţie (ANDPDCA), Mădălina Turza, şi secretarul de stat din cadrul MMPS, Alin Ignat, susţin o declaraţie de presă online privind măsurile sociale luate de Guvern în contextul stării de urgenţă.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS), Violeta Alexandru a anunţat că „Stimulentul de inserție conform reglementărilor cuprinse în ordonanțele 30 și 32 pentru părinții care decideau să vină la serviciu înainte de perioada de 2 respectiv 3 ani în funcție de condițiile specifice, adică în funcție de copilul care posibil să aibă dizabilități și atunci perioada de creștere este mai mare, deci dacă părinții care îngrijesc copiii își propun să revină la serviciu în această perioadă și se lovesc de realitatea în care compania angajatoare nu își mai poate desfășura activitatea și-a încheiat activitatea sau a fost afectată, părintele beneficiază de sprijinul prevăzut în OUG 30/2020 şi OUG 32/2020.”

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a  mai declarat că toate executările silite pentru drepturile de asistență socială au fost suspendate în perioada crizei. „Am suspendat toate executările silite pentru toate drepturile de asistență socială pe perioada crizei. Nu cred că este momentul ca în această perioadă să se procedeze la executări silite pentru niște oameni care cu siguranță se confruntă cu o serie de probleme”

Conform declaraţiilor, Ministerul Muncii împreună cu Ministerul Fondurilor Europene au realizat o OUG care a fost aprobată în Guvern, astfel încât să se poată deconta cheltuielile salariale, cheltuieli de transport, echipamente de protecție medicală pentru asistenții sociali care îngrijesc persoanele cu dizabilități.

Totodată ministrul a precizat reglementările Ordonanţei Militare 8, care se referă la centrele rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice.

Astfel  se interzice, pe perioada stării de urgență, încetarea sau suspendarea activității serviciilor sociale de tipul centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice.

La fel este interzică, pe perioada stării de urgență, încetarea sau suspendarea activității centrelor rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile, publice și private, prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 867/2014.

Conform Ordonanţei Militare, aparținătorii/Susținătorii/Reprezentanții legali ai beneficiarilor serviciilor prevăzute la alin. (1), în baza unei cereri, pot solicita transferul beneficiarilor din centru la domiciliu sau, după caz, la domicili,  dacă își asumă, pe propria răspundere, că au condiții corespunzătoare ocrotirii temporare a acestora.

Declarații de presă ale ministrului Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru

Declarații de presă ale ministrului Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru

Publicată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale pe Vineri, 10 aprilie 2020

Va rugam acceptati cookie-uri de marketing marketing pentru a vizualiza acest video.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here