Ministrul Muncii promite dublarea salariilor de până la 4.000 lei de la stat

Traian Dobre
06 martie 2017 3 min read
Sindicatele demarează din nou negocierile cu ministerul Muncii, privind legea salarizării unice. Lia Olguța Vasilescu, ministrul de resort, a anunțat, într-o emisiune televizată, că salariile angajaților de la...

Sindicatele demarează din nou negocierile cu ministerul Muncii, privind legea salarizării unice. Lia Olguța Vasilescu, ministrul de resort, a anunțat, într-o emisiune televizată, că salariile angajaților de la stat de până la 4.000 de lei ar urma să se dubleze, cele între 4.000 și 7.000 lei urmând să fie majorate cu 45%, iar peste pragul de 7.000 lei creșterile vor fi mai mici.

Ministrul a mai spus că primele discuții vor fi cu sindicatele din sănătate și ordine publică, dar vor fi dezbateri cu toate formațiunile sindicale, astfel încât proiectul de lege să poată fi trimis în Parlament și apoi adoptat până la data de 1 iulie 2017.

Până la pragul de 4.000 lei salariile se dublează, după 4.000 lei este o creştere cu 45% a salariilor, iar după pragul de 7.000 lei sunt creşteri, dar nu foarte mari", a declarat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, la postul de televiziune România TV.

Oficialul Guvernului a mai precizat că și punctul de pensie va creşte, tot cu data de 1 iulie 2017, la 1.000 de lei.

Ministrul declarase, în urmă cu câteva zile, într-un alt interviu, că Guvernul vrea să separe salariile de indemnizații, iar proiectul de lege privind salarizarea angajaților de la stat poate fi trimis direct în Parlament, pentru a fi votat de coaliția de guvernare, care are majoritate în ambele camere. În plus, spunea ministrul atunci, în afară de separarea salariului de bază de indemnizații, care sunt diferite de la o instituție la alta, în proiect se prevede și faptul că indemnizația trebuie să fie legată de salariul minim pe economie.

În replică, liderii de sindicat i-au cerut ministrului să renunțe la aceste modificări, întrucât în ultimii 7 ani, baza de raportare stabilită la adoptarea legii, de 600 de lei, deşi era prevăzut să crească anual, a rămas la fel.

"Acest lucru a făcut ca, odată cu creşterea salariului minim naţional, baza grilei să se aplatizeze de la an la an, prin condensarea primelor 42 clase de salarizare la acelaşi salariu: minimul pe economie! Decuplarea indemnizaţiilor de salariul minim din grilă şi raportarea acestora la salariul mediu pe economie asigură aleşii că vor beneficia de creşterea remuneraţiei proprii, fără să-i mai intereseze în mod direct ce se întâmplă cu restul salariaţilor. Fiind vorba despre o lege a salarizării unitare, atunci abordarea trebuie să reflecte această abordare unitară, prin stabilirea aceleiaşi baze de calcul pentru toate salariile din sistemul public", susțin sindicatele într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Muncii.

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo