Reţinem principalele sublinieri ale ministrului:
● Numărul beneficiarilor de ajutoare de încălzire creşte, de la 200.000 în sezonul trecut, la circa 330.000 în iarna care urmează.
● Acordarea subvenţiilor se limitează la persoane “vulnerabile”, care efectiv nu au posibilităţi de a acoperi cheltuielile. În acest fel, se vor elimina inechităţile în acordarea ajutoarelor care, până acum, mergeau nejustificat şi la persoane cu venituri mari.
● Rămâne nerezolvată, prin ordonanţa de Guvern, problema CET-urilor care sunt, în continuare, ineficiente, în condiţiile în care produc căldură la costuri foarte mari. Problema se va rezolva numai în timp, prin eficientizarea consumului de energie şi a producţiei realizată de aceste CET-uri.
● Primăriile – în special cele din oraşe mari – au avut o bună perioadă de timp la dispoziţie – din 2002 încoace – pentru a face modernizările necesare în vederea reducerii preţului de cost la Gigacalorie, lucru care nu s-a întâmplat. Este vorba în principal de cheltuielile de transport şi distribuţie, care determină cele mai mari pierderi, dar şi cheltuielile efective de producţie. Şi acum, primăriile pot face acest lucru, respectiv să treacă la modernizări, în loc să acorde subvenţii sub forma ajutoarelor pentru încălzire.
● Plafonul de sprijin a fost ridicat de la 650 la 786 lei pe familie, considerându-se că acesta este un plafon cuprinzător pentru categoriile vulnerabile din România, raportat la posibilităţile bugetare actuale.