Ministrul Agriculturii, Petre Daea, susține că Legea privind diminuarea risipei alimentare trebuie amânată, pentru a nu se crea rețele de comerț paralele. Într-o declarație publică cu ocazia unei vizite de lucru în teritoriu, declarație citată de agerpres.ro, Daea spune că legea trebuie amânată până la finele acestui an, după consultările pe care le-a avut cu reprezentanții acestor sectoare.
De altfel, și ministerul Agriculturii a remis presei un comunicat în care se arată motivele inaplicabilității Legii nr. 217/2016 în forma actuală.
“Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale informează că, în urma dezbaterilor publice care au avut loc ca urmare a postării pe site-ul Ministerului a normelor metodologice de aplicare a Legii nr.217/2016, privind diminuarea risipei alimentare, a propunerilor şi opiniilor cu valoare de recomandare primite de la reprezentanţii sectoarelor aflate sub incidenţa prezentei Legi, a rezultat necesitatea instituirii unor noi termene. În acest sens, MADR susţine prelungirea termenelor până la data de 31 decembrie 2017, prin intermediul unei Ordonanţe de Urgenţă. Facem precizarea că aceste măsuri sunt luate din cauza inaplicabilităţii Legii nr.217/2016 în forma actuală”, menţionează MADR în comunicatul oficial.
Ministrul Agriculturii a mai explicat că există riscul creării unor rețele de comerț paralele, care ar putea să ia produse cu 3% din valoare și apoi să le vândă cu 25%, la o dată anumită, condițiile fiind conforme cu reglementările și greu de controlat într-un mod strict.
Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare a fost adoptată în parlament în luna octombrie 2016, apoi promulgată în noiembrie de președintele țării. Actul normativ ar fi trebuie să intre în vigoare de la 21 mai 2017, dar nu au fost emise Normele de aplicare. Legea crează toate condiţiile legale pentru ca în cazul unor produse aflate aproape de data-limită de consum, acestea să poată fi donate către organizaţiile cu scop social.
„În sensul prezentei legi, prin risipă alimentară se înțelege situația în urma căreia alimentele ies din circuitul consumului uman din pricina degradării și sunt distruse, conform legislației în vigoare. Operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligați să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare.”, prevede legea.
Valorile amenzilor contravenţionale sunt între 1.000 şi 10.000 de lei, diferenţiate în funcţie de tipul societăţii – microîntreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii sau întreprinderi mari, conform actului normativ, ale cărui condiții și prevederi au fost publicate de Legestart aici.
Conform unui studiu al Ministerului Agriculturii, românii aruncă peste 10% din alimentele pe care le cumpără, mare parte cumpărate preponderent din lanţurile de supermarket-uri sau de la hipermarket-uri şi în proporţii relativ echilibrate din alte surse, precum micile magazine, piaţa agroalimentară, surse proprii sau de la ţară. Cei care se aprovizionează din supermarketuri aruncă însă cea mai multă mâncare, procentul fiind, în medie, de 11,9%. Conform Planului Naţional de Gestiune a Deşeurilor, realizat de Ministerul Mediului, gospodăriile generează cele mai multe deşeuri alimentare, circa 1,7 milioane de tone, cantitatea fiind cât industria prelucrătoare, comercianţii şi hotelurile la un loc.
Ai nevoie de Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!