Ministerul Transporturilor înăsprește condițiile de sancțiune a taximetriștilor care sunt prinși că își desfășoară activitatea în mod ilegal.
Legiuitorul recunoaște, în expunerea de motive a proiectului, că actualele prevederi sunt blânde, astfel că taximetriștii fără autorizație preferă să plătească amenzi, în loc să își obțină documentația necesară: “S-a constatat dificultatea aplicării de către organele de control a uneia din sancțiunile prevăzute de Legea nr.38/2003, ca urmare a imposibilității demonstrării caracterului repetat al faptei prin care se efectuează transport fără a se deține autorizație taxi valabilă.
Prin urmare, această situația existentă crează premisele desfășurării activităților de transport neautorizat, fără posibilitatea combaterii prin aplicarea sancțiunii corespunzătoare”.
Proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului pentru modificarea Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, postat de câteva zile pe pagina ministerului Transporturilor, a strâns peste 50 de opinii, propuneri și sugestii de modificare a acestui act normativ, de la persoane fizice, reprezentanți ai transportatorilor și ai firmelor de taxi.
Prevederile propuse de minister se referă la claritatea sancțiunii pentru activitatea ilegală de transport, fără autorizație valabilă.
Articol unic. – Litera h) de la punctul 3 al articolului 55 din Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 45 din 28 ianuarie 2003, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins: ʺh) aplicabilă persoanelor fizice sau juridice pentru efectuarea de transport public, contra cost, de persoane cu un autoturism sau de mărfuri cu un autovehicul, fără respectarea prevederilor art. 7 alin. (2) sau, după caz, ale art. 7 alin. (3).ʺ
- ”Legea nr.38/2003 prevede la Art. II introdus de Legea nr. 168/2010 (lege de modificare) exceptarea de la aplicarea amenzilor pentru depasirea localitătii de autorizare pentru transportatorii din județul Ilfov. Pentru limitarea acestei excepții autorizațiile locale aveau o obligație de îndeplinit in maxim 30 de zile de la data aplicării Legii nr. 168/2010 (21 iulie 2010), obligatorie care nu s-a indeplinit nici in prezent (dupa 7 ani)”, susține reprezentantul unei firme de taxi.
- “Totodată s-au dezvoltat o sumedenie de aplicații pe internet , care asigură exact același serviciu ca un dispecerat taxi, drept pentru care considerăm că este necesară autorizarea expresă și a acestor societăți deținătoare de aplicații, in caz contrar, creându-se in mod direct de către autoritățile statului o concurență neloială între cele două tipuri de operatori economici”, scrie reprezentantul unei asociații a transportatorilor, făcând referire și la protestele organizate împotriva Uber, de taximetriștii din București, în urmă cu câteva săptămâni.