700 de noi posturi vor fi scoase la concurs de Ministerul Sănătății, care suplimentează, astfel, locurile de medici din spitale. Proiectul de modificare a Hotărârii de Guvern nr. 144/2010, conform căruia se vor asigura 500 de posturi pentru ambulanțe și 200 pentru medicii rezidenți, a fost postat în dezbatere publică pe site-ul ministerului.

În expunerea de motive a proiectului, se arată că în fiecare an, la concursurile de rezidențiat, candidații optează pentru posturile din serviciile de ambulanțe sau din direcțiile de sănătate publică, deși specializările lor sunt în domeniile paraclinice, epidemiologie, igienă, medicină de laborator, precum şi în medicină de urgenţă sau medicină de familie.

Un alt motiv este acela că posturile sunt insuficiente la direcțiile de sănătate publică și ca urmare a punerii în aplicare a Ordonanţei nr. 77/2013, când a fost redus numărul angajaților. Prin același act normativ a fost redus și numărul posturilor din Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti, astfel că se cere suplimentarea cu 108 locuri și la această instituție.

Pentru serviciile de ambulanță, propunerea de suplimentare cu 500 locuri a venit în urma analizei Comisiei interministeriale pentru suport tehnic, care a stabilit, conform proiectului, că numărul de personal medical raportat la numărul populaţiei este mai mic de 90% faţă de media naţională.

“În vederea ajungerii la media naţională de 90% este necesară suplimentarea numărului maxim de posturi alocat pentru serviciile de ambulanţă cu un număr de 500 posturi. Suplimentarea numărului de posturi este determinată şi de necesitatea constituirii echipajelor în vederea respectării timpului de răspuns la solicitări atât la sediul central cât şi la substaţiile de ambulanţă”, se mai argumentează în expunerea de motive a proiectului.

Conform proiectului, impactul bugetar lunar ar fi următorul:

  • pentru cele 500 posturi de la serviciile de ambulanță – 2158 mii lei, fără cote şi 2645,7 mii lei inclusiv cote
  • pentru cele 200 de posturi de medici rezidenți – 500.000 lei fără cote, peste 600.000 de lei inclusiv cote
  • pentru cele 108 posturi Școala Națională – 189.000 lei

Numărul maxim de locuri pe care Ministerul Sănătății și-l propune pentru următoarea perioadă, pentru  a acoperi toate necesitățile unităților finanțate integral de la bugetul de stat, este de 18.196 de posturi.

Ai nevoie de HG nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

 comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here