Ministerul Sănătăţii a publicat pe site-ul propriu, în data de 3 august, un proiect de Hotărâre pentru modificarea şi completarea Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011 – 2012, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1389/2010, cu modificările şi completările ulterioare, în care sunt prevăzute tarifele pentru unele servicii medicale sub formă de coplată.

Proiectul se află în dezbatere publică până la data de 3 septembrie 2012.

Ce este coplata?

Coplata  este un moderator în accesarea serviciilor medicale din pachetul de servicii de bază şi reprezintă contribuţia personală la plata serviciilor medicale.

Scopul acesteia este de a descuraja cererea nejustificată de servicii medicale și de a avea un control mai strict asupra corectitudinii raportărilor de servicii medicale efectuate de către furnizori.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, coplata este şi „un instrument de stimulare a exigenței pacienților față de calitatea serviciilor furnizate”.

Pentru ce domenii de asistenţă medicală se încasează coplata?

* asistenţă medicală primară

* asistenţă medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice, inclusiv recuperare, medicină fizică şi balneologie, precum şi asistenţa medicală ambulatorie asigurată în baza competenţelor/atestatelor de studii complementare în fitoterapie, homeopatie, planificare familială şi acupunctură

* asistenţă medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice

* asistenţă medicală spitalicească

Suma minimă de plată pentru o consultaţie este de 4 lei, iar suma maximă poate ajunge  la 90 de lei.

Nu toţi cetăţenii vor plăti aceste contribuţii. Există categorii de persoane scutite de la coplată, cum ar fi:

* Pensionari cu venituri numai din pensii de până la 740 lei/lună.

* Copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani fara venituri, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, pînă la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studenţii dacă nu realizează venituri din muncă.

* Bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse.

* Femeile însărcinate şi lăuzele pentru serviciile medicale legate de evoluţia sarcinii.

Coplata nu se aplică serviciilor medicale de urgenţă.

Sursa: Ministerul Sănătăţii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here