Ministerul Sănătății a inițiat o hotărâre de guvern pentru compensarea cu 90% a medicamentelor, măsură care până acum era implementată prin intermediul fondurilor obținute din accizele la tutun și alcool,  contribuții prevăzute ca venituri proprii ale instituției, conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. 

Odată cu Ordonanța de Urgenţă nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri in domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, au fost abrogate articolele 367-375 privind instituirea unei contribuții ce se constituie ca venit propriu al Ministerului Sănătății, având ca scop combaterii consumului excesiv de produse din tutun şi băuturi alcoolice, altele decât vinul şi berea, prevăzute, precum şi pentru finanțarea cheltuielilor de sănătate. Ca urmare, “programul pentru compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor nu mai poate fi susținut din venituri proprii ale Ministerului Sănătății”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii inițiate acum de minister. 

Proiectul prevede modificarea alineatului (2) al articolului 2 din Hotărârea Guvernului nr. 186/2009 privind aprobarea Programului pentru compensarea cu 90% a prețului de referința al medicamentelor, astfel compensarea medicamentelor din bugetul Ministerului Sănătății se asigură sub formă de transferuri către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

Din evidențele CNAS, în vara anului trecut, în cadrul programului social al Guvernului privind compensarea cu 90% pentru medicamentele din sublista B, în perioada iulie 2017 – aprilie 2018, au fost eliberate un număr de 2.138.736 rețete, aferente unui număr de 462.102 pensionari, cu o valoare de consum de 171.493.663 lei. Consumul total mediu lunar de medicamente pentru pensionarii cu venituri din pensii de până la 900 lei lună/inclusiv este de aproximativ 20 milioane de lei. Plafonul veniturilor până la care pensionarii pot beneficia acum de medicamente compensate cu 90% a fost majorat, anul trecut, la 990 de lei.

Ai nevoie de O.U.G. nr. 114/2018? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here