Conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție își manifestă îngrijorarea cu privire la independența procurorului, ideea preluării gestionării bugetului Ministerului Public de către Ministerul Justiției însemnând o gravă atingere adusă acestei independențe, se precizează într-o postare pe pagina de Facebook a MP.

Independența financiară este o componentă esențială a independenței Justiției, care nu trebuie să aibă niciun fel de dependență față de o altă putere a statului. Ministerul Public nu a fost niciodată dependent financiar de alte instituții, iar schimbarea acestei situații ar demonstra dorința de punere sub control a procurorilor. În acest context, conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție își manifestă îngrijorarea cu privire la independența procurorului, ideea preluării gestionării bugetului Ministerului Public de către Ministerul Justiției însemnând o gravă atingere adusă acestei independențe“, este reacția Ministerului Public în legătură cu declarația ministrului Tudorel Toader, potrivit căreia este de discutat dacă nu ar fi normal ca MJ să devină ordonator de credite și pentru bugetul procurorilor.

Potrivit punctului de vedere postat pe pagina de socializare a Ministerului Public, “dacă ministrul Justiției — om politic sau membru al unui guvern politic — devine ordonator de credite al bugetului MP, se creează posibilitatea controlării activității procurorilor prin subfinanțarea sistemului, a unor structuri din cadrul acestuia sau direcționarea discreționară a resurselor financiare“.

Practic, cele trei bugete ale Ministerului Public — PÎCCJ, DNA, DIICOT — nu pot fi gestionate operativ împreună cu cel al Ministerului Justiției, pentru că ar determina o sufocare financiară, respectiv, blocarea activității parchetelor. Invocarea faptului că Ministerul Justiției este ordonator de credite pentru bugetul instanțelor nu reprezintă un argument, în condițiile în care Consiliul Superior al Magistraturii și reprezentanții instanțelor de judecată au solicitat, în mod constant, gestionarea bugetelor instanțelor de către Înalta Curte de Casație și Justiție, invocând același considerent al independenței financiare. Conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cunoaște nevoile financiare ale structurilor de parchet, prioritățile de acțiune pentru combaterea fenomenului infracțional, fiind astfel imperios necesar ca gestionarea bugetului să fie făcută de reprezentanții Ministerului Public, pentru asigurarea unei funcționări eficiente a parchetelor și a combaterii criminalității“, precizează sursa citată.

Referitor la afirmația ministrului Tudorel Toader conform căreia ministrul Justiției nu interferează în activitatea de urmărire penală dacă pune întrebări legate de un dosar în curs de soluționare, Ministerul Public subliniază că “în ceea ce privește controlul activității procurorului în activitatea de urmărire penală, în legislația actuală există mecanisme de verificare și control care nu sunt considerate imixtiuni, spre deosebire de o eventuală intervenție a ministrului justiției, care ar avea un astfel de caracter“.

Ai nevoie de Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau .MOBI apăsând AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here