20 Februarie, 2018

Ministerul Muncii vrea să introducă noi măsuri de protecţie socială pentru consumatorii vulnerabili

Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă care vizează instituirea unor măsuri de protecţie socială acordate consumatorilor vulnerabili.

Această decizie vine ca urmare a trecerii la liberalizarea preţurilor la energia electrică şi la gazele naturale.

Măsurile de protecţie ar trebui introduse din aprilie 2013, luându-se în considerare creşterile de preţuri la energia electrică şi la gaze şi eliminarea tarifului social la energia electrică.

Astfel, legile vizate pentru modificare sunt Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat (cu modificările şi completările ulterioare) şi Legea nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei (republicată).

În Legea 416/2001 va fi introdus un nou articol în care va fi precizat că beneficiarii ajutorului social vor primi un ajutor suplimentar pentru energie electrică în cuantum de 0,046 ISR*. Plata acestui ajutor suplimentar va fi realizată de agenţiile teritoriale odată cu plata ajutorului social.

În Legea 277/2010 va fi introdus, de asemenea, un nou articol în care se va preciza că beneficiarii alocaţiei vor primi un ajutor suplimentar pentru energie electrică. Ajutorul suplimentar se va acorda din oficiu, odată cu alocaţia (la agenţiile teritoriale), în cuantum de 0,046 ISR pentru beneficiarii alocaţiei prevăzuţi la art. 5 alin. (1) şi art. 6 alin. (1) şi de 0,036 ISR pentru beneficiarii alocaţiei prevăzuţi la art. 5 alin. (2) şi art. 6 alin (2).

Citeşte AICI proiectul de ordonanţă de urgenţă.

_________

* ISR – Indicatorul Social de Referinţă.

Valoarea ISR-ului este de 500 lei.

Sursa: Ministerul Muncii

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu