Ministerul Muncii schimbă din nou prevederi din Legea privind ucenicia

Traian Dobre
21 iulie 2017 2 min read
M. Muncii a publicat, în dezbatere publică, proiectul de Hotărâre pentru modificarea și completarea normelor metodologic privind ucenicia la locul de muncă.
Ministerul Muncii a publicat, în dezbatere publică, proiectul de Hotărâre pentru modificarea și completarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 855/2013.

Aspectele schimbate țin de durata minima a orelor de pregătire, pentru pregătirea teoretică și practică în cadrul uceniciei.

Alineatul (1) al articolului 18 se modifică și va avea următorul cuprins:

(1) Prin sintagma "durata necesară pregătirii teoretice şi practice prin ucenicie la locul de muncă", prevăzută la art. 6 alin. (5) lit. e) din lege, se înţelege durata minimă a programului de formare profesională prin ucenicie la locul de muncă, exprimată în ore de pregătire, pentru pregătirea teoretică şi practică, pe niveluri de calificare, respectiv:
a) 360 de ore pentru nivelul 2 de calificare;
b) 720 de ore pentru nivelul 3 de calificare;
c) 1.080 de ore pentru nivelul 4 de calificare.
Proiectul mai prevede și o modificarea articolului 32 privind condițiile de finanţare a formării prin ucenicie la locul de muncă:
  • Finanțarea se realizează din fonduri europene structurale şi de investiţii,
  • Finanțarea se va realiza în conformitate cu prevederile Ghidului solicitantului și a regulilor de eligibilitate, în vigoare la data încheierii contractului de ucenicie,
  • Finanțarea se va realiza cu respectarea condițiilor finanțatorului.
Totodată, noul proiect modifică ”Registrul angajatorilor de ucenici”, Anexa 7, prin introducerea unei noi coloane, care să cuprindă informații referitoare la sursa de finanțare. Ultimele schimbări țin de una din sintagmele folosite în lege, respectiv ”Legea nr. 571/2003”, care, în fapt, a fost abrogată, astfel că această sintagmă va fi înlocuită cu ”Legea nr. 227/2015”.

După perioada necesară dezbaterilor publice, în care se pot primi și alte sugestii și propuneri de modificare, proiectul de hotărâre va fi adoptat de Guvern.

Ai nevoie de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI
comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo