Ministerul Muncii vrea să diminueze numărul de persoane cu dizabilități instituționalizate și să creeze noi centre destinate acestei categorii, prin demararea unui Program de Interes Național, care se va derula în perioada 2018-2020.

Reprezentanții instituției au ostat în dezbatere publică un proiect de hotărâre pentru modificarea HG Guvernului nr. 798/2016 privind aprobarea programului de interes naţional în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, prin care se vor “înfiinţa servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/ centre de criză şi locuinţe protejate în vederea dezinstituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi aflate în instituţii de tip vechi şi pentru prevenirea instituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi din comunitate”.

 
România este “tributară unui sistem instituționalizat de protecție socială, cu aproximativ 2,3% (18.032 persoane cu dizabilităţi) din totalul persoanelor cu dizabilităţi de la nivel national aflat într-o instituţie publică rezidenţială de asistenţă socială pentru persoanele adulte cu dizabilităţi”, recunosc reprezentanții ministerului Muncii, care propun reducerea numărului acestei categorii, prin crearea de servicii specializate.

Serviciile sociale nou înființate vor fi amplasate în fiecare comunitate, administrate din bugetul Direcției Generale de Asistență socială din zonă și vor cuprinde facilități la sănătate, educație, muncă, cultură, petrecerea timpului liber și altele, conform notei de fundamentare a proiectului.
 
Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 798/2016 privind aprobarea programului de interes naţional în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi
 
ART. II – În Anexa – Program de interes naţional în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi „Înfiinţarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/ centre de criză şi locuinţe protejate în vederea dezinstituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi aflate în instituţii de tip vechi şi pentru prevenirea instituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi din comunitate”, următoarele paragrafe se modifică după cum urmează:

,,Indicatori fizici:
  • reducerea cu 244 a numărului de persoane adulte cu dizabilităţi instituţionalizate;
  • creşterea numărului de locuinţe protejate cu 61;
  • creşterea numărului de centre de zi cu 38;
  • creşterea numărului de centre respiro/centre de criză cu 8.”
 
Indicatori de eficienţă:
  • dezinstituţionalizarea unui număr de 244 de persoane adulte cu dizabilităţi, beneficiare ale serviciilor sociale nou-înfiinţate;
  • prevenirea instituţionalizării persoanelor adulte cu dizabilităţi din comunitate, beneficiare ale serviciilor sociale nou-înfiinţate.”
 
Programul se va derula timp de 3 ani, 2018 – 2020, iar bugetul aferent acestui program este de 51.200 mii lei. De noile facilități din centrele de zi vor beneficia în primul rând persoane cu dizabilităţi care vor fi dezinstituţionalizate din structurile de tip vechi precum şi persoane cu dizabilităţi din comunităţile respective, cărora în prezent nu li se oferă servicii prin care să se prevină instituţionalizarea. 

Ai nevoie de Hotărârea nr. 798/2016 privind aprobarea programului de interes național în domeniul protecției și promovării drepturilor persoanelor cu dizabilități “Înființarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză și locuințe protejate în vederea dezinstituționalizării persoanelor cu dizabilități aflate în instituții de tip vechi și pentru prevenirea instituționalizării persoanelor cu dizabilități din comunitate”? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here