Ministerul Muncii a postat în dezbatere publică proiectul unei hotărâri care prelungește toate indemnizațiile acordate firmelor care au avut de suferit în starea de urgență și în cea de aletă, până la sfârșitul lunii iunie 2021. Măsurile de ajutor prevăzute până la această data, în OUG nr. 132/2020, erau valabile doar până la sfârșitul acestui an.
Pentru măsura prevăzută la art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.132/2020, se propune ca aceasta să fie acordată, în continuare, profesioniștilor și persoanelor care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005, care au beneficiat de indemnizaţia prevăzută la art. XV alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 59/2020, se arată în nota de fundamentare a proiectului Ministerului Muncii.
După articolul 6 se introduce un nou articol, art. 7, cu următorul cuprins:
”Art. 7 – (1) Pentru anul 2021, măsurile prevăzute de art. 1 alin. (1) şi art. 3 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă se aplică până la 30 iunie 2021.
(2) În perioada prevăzută la alin.(1), măsura prevăzută de art. 3 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă se acordă profesioniştilor şi persoanelor care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005, republicată, cu modificările ulterioare, care au beneficiat de indemnizaţia prevăzută la art. XV alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 59/2020, cu completările ulterioare.”
OUG nr. 132/2020 prevede posibilitatea acordată angajatorului de reducere a timpului de muncă al salariaților, cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă, cu repartizarea corespunzătoare a programului de lucru și reducerea corespunzătoare a salariului, pentru perioada stării de urgență/alertă/asediu.
Pe durata reducerii timpului de muncă, salariaţii beneficiază de o indemnizaţie de 75% din diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă. Indemnizația se acordă de angajator și se decontează ulterior, de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, din bugetul asigurărilor de șomaj.
De asemenea, același act normativ prevede ca și în cazul măsurii referitoare la timpul redus de lucru, acordarea unei indemnizații lunare pentru profesioniștii definiți de Codul civil, de 41,5% din câștigul salarial mediu brut, de la bugetul de stat, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială.
Măsura de sprijin referitoare la reducerea timpului de muncă, precum și cea referitoare la acordarea unei indemnizații pentru profesioniști se poate aplica ori de câte ori se înregistrează stare de urgență/alertă/asediu, perioada de aplicare și procedura de acordre a măsurilor menționate fiind stabilită prin hotărâre a Guvernului. În acest scop a fost aprobată Hotărârea Guvernului nr.719/2020, prin care perioada de aplicare s-a stabilit până la 31 decembrie 2020.
Proiectul va fi supus adoptării în următoarea ședință a Executivului, de după data încheierii dezbaterii publice, adică după 7 noiembrie 2020. Acesta poate fi consultat AICI.
Rapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României.