Camera Deputaţilor a adoptat marţi proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în asistenţa socială. Ministerul Muncii a precizat că procesul legislativ al proiectului a debutat pe 7 septembrie 2023, când acesta a fost prezentat în primă lectură în şedinţa de Guvern.

Conform declaraţiilor ministerului, modificările vizează:

Aceste modificări reprezintă „reglementări clare, ferme şi curajoase”, care stabilesc limitele activităţii furnizorilor de servicii sociale în beneficiul populaţiei.

Potrivit ministerului, se va schimba modul de finanţare a serviciilor sociale conform principiului „finanţarea urmează beneficiarul”, iar utilizarea banilor publici va fi transparentă şi uşor de urmărit. Rolul inspectorilor sociali va fi consolidat, iar capacitatea funcţională a Inspecţiei Sociale va fi crescută. Furnizorii de servicii sociale vor primi consiliere gratuită din partea reprezentanţilor ANPIS, pentru a fi la curent cu obligaţiile lor conform legislaţiei. Este menţionat că niciun serviciu social nu va putea funcţiona fără a fi verificat în teren de inspectorii sociali.

De asemenea, se va crea un registru naţional electronic pentru evidenţa persoanelor beneficiare de servicii sociale şi va fi revizuit registru electronic unic al serviciilor sociale, astfel încât inspectorii care efectuează verificările în teren să aibă acces în timp real la toate informaţiile necesare. Pentru prima dată, se vor introduce sancţiuni penale pentru furnizarea de servicii fără licenţă, iar amenzile vor fi majorate cu până la cinci ori, ajungând până la suma de 100.000 de lei.

Vezi aici Legea asistenţei sociale 292/2011

Vezi aici alte articole despre asistența socială

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here