Ministerul Justiţiei a lansat, miercuri, campania „Toleranţă zero faţă de infracţiuni!”, prin care informează cetăţenii despre pedepsele ce se aplică în cau de nerespecatre a legilor în timpul stării de urgenţă.

Aşadar potrivit Codului penalorice infracţiune săvârşită împotriva unei persoane vulnerabile (bolnave) poate fi pedepsită în regim agravat. La pedeapsa prevăzută de lege pentru respectiva infracţiune se poate adăuga un spor de 2 ani de închisoare„, anunţă sursa citată

„Tâlhăria calificată săvârşită prin folosirea de substanţe paralizante, care a avut ca urmare vătămarea corporală sau moartea victimei, dacă infractorul a profitat de starea vădită de vulnerabilitate a persoanei vătămate, datorată stării de sănătate (cum este boala COVID-19), se pedepseşte, în funcţie de ipoteză cu maximum 12, 14 sau 20 de ani de închisoare„.

De asemenea, dacă infractorul profită starea de urgenţă şi săvârşeşte un furt calificat prin violare de domiciliu sau sediu profesional, legislaţia prevede o pedeapsă de maximum 9 ani de închisoare.

Va rugam acceptati cookie-uri de marketing marketing pentru a vizualiza acest video.

„Tâlhăria calificată care a avut ca urmare vătămarea corporală sau moartea victimei se pedepseşte cu maximum de 20 de ani de închisoare„, menţionează sursa citată.

În ceea ce priveşte zădărnicirea combaterii bolii „În cazul săvârşirii a trei infracţiuni de zădărnicire a combaterii bolilor în condiţiile menţionate anterior, maximul pedepsei va fi de 29 ani şi 4 luni închisoare”.

„Declaraţiile false sau nedeclararea unor fapte către autorităţile abilitate poate fi pedepsită ca infracţiune. Dacă fapta este comisă profitând de starea de urgenţă, pedeapsa poate ajunge până la 7 ani de închisoare„,  informează Campania lansată de Ministerul justiţiei, citând legislaţia penală în vigoare.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here