Ministerul Justiţiei a anunţat, astăzi, 9 iulie, într-un comunicat de presă, lansarea proiectului european pentru transpunerea Directivei ce vizează restructurarea preventivă şi insolvenţa.
„În data de 7 iulie 2020, a avut loc, în sistem de video-conferință, întâlnirea de deschidere a proiectului Instrumente de avertizare timpurie și cadre de restructurare preventive, finanțat de Uniunea Europeană prin Programul de Sprijin pentru Reforme Structurale (PSRS) şi implementat în cooperare cu Comisia Europeană”, se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, scopul proiectului este de a sprijini Ministerul Justiției în transpunerea Directivei 2019/1023 a Parlamentului european și a Consiliului din 20 iunie 2019 privind restructurarea preventivă şi insolvenţa.
„Actul normativ european și, implicit, măsurile legislative și administrative de transpunere vor contribui la crearea unui sistem de restructurare pre-insolvență mai eficient, mai accesibil și mai prietenos, care să permită debitorilor să își detecteze dificultățile financiare mai devreme și să ia din timp măsuri corespunzătoare, beneficiind, în acest scop, de asistență de specialitat,”mai precizează reprezentanţii Ministerului Justiţiei.
Ministerul Justiţiei mai precizează că noua legislație își propune să contribuie la schimbarea mentalității și culturii de afaceri atât a întreprinzătorilor, dar și a celor chemați să finanțeze sau să sprijine, în alt mod, revitalizarea unei afaceri aflate în dificultate. Totodată, aceste măsuri vor conduce la creșterea șanselor de continuare a activității întreprinderilor viabile, la preîntâmpinarea pierderii locurilor de muncă și a reducerii de valoare a activelor, ce ar putea fi suferită într-o procedură de insolvență.
„Prin acest program, urmărim să elaborăm o lege mai simplă, profitând de faptul că Directiva Restructurare e flexibilă și lasă la dispoziția statelor o marjă apreciabilă în structurarea unei legi pentru prevenția insolvenței, protecția afacerilor și restructurarea lor. Eu mă pronunț pentru proceduri simple, ușor de aplicat, fără costuri mari de servicii juridice. Acum, să vedem ce ne vor livra specialiștii implicați în proiect. E vorba de practicieni și teoreticieni cu multă aură și reputație profesională. Să îi vedem la treabă! MJ va fi foarte exigent cu privire la calitatea rezultatului și respectarea termenelor proiectului. Le urez succes!”, a declarat Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu citat în comunicat.
Rapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României