Ministerul Finanţelor Publice a propus deductibilitatea cheltuielilor efectuate de firme sau PFA pentru testarea voluntară a angajaţilor în vederea depistării COVID-19, concomitent cu scutirea de la plata contribuţiilor şi impozitelor pentru aceste sume, care ar fi fost înregistrate drept beneficii salariale, conform unui comunicat al instituţiei.

Proiectul supus dezbaterii publice propune, de asemenea, o scutire de la plata contribuțiilor și impozitelor pentru aceste sume.

În prezent, Codul Fiscal nu reglementează situația în care se efectuează testarea voluntară a angajaților.

Potrivit MFP, statul român asigură testarea gratuită a populaţiei care prezintă simptome ale noului coronavirus, precum şi pentru persoanele identificate drept contacţi direcţi ai celor îmbolnăviţi şi care prezintă cel puţin unul dintre simptomele virusului.

Prevederea are în vedere cheltuielile pe care le înregistrează angajatorul sau plătitorul pentru testarea voluntară a angajaţilor, întrucât Codul Fiscal nu reglementa o astfel de situaţie, iar pentru sumele respective firmele ar fi fost obligate să plătească contribuţii de asigurări, ceea ce creştea semnificativ costurile aferente investigaţiei.

Posibilitatea încadrării acestor cheltuieli în categoria cheltuielilor deductibile se acordă contribuabililor care desfăşoară activitatea individual sau într-o formă de asociere, pentru perioada în care este instituită starea de urgenţă sau de alertă.

Ce completări sunt prevăzute în proiect

Proiectul de act normativ propune completarea prevederilor Codului fiscal în sensul introducerii în categoria veniturilor din salarii şi asimilate salariilor neimpozabile şi care nu sunt cuprinse în baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale a avantajelor reprezentând contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator/plătitor cu efectuarea testelor medicale de diagnosticare a infecţiei COVID-19, la iniţiativa angajatorului/plătitorului, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor.

Pentru plătitorii de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, în cadrul sistemului de impozitare actual nu se aplică un regim de deducere a cheltuielilor de natură salarială, prin urmare în cazul acestora, contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator pentru efectuarea testelor medicale de diagnosticare a infecţiei COVID-19 nu se poate scade din baza impozabilă.

Regimul fiscal aplicabil plătitorilor de impozit pe veniturile microîntreprinderilor este similar şi în cazul contribuabililor plătitori de impozit pe venit potrivit prevederilor Titlului IV – Impozitul pe venit din Codul fiscal, care desfăşoară activităţi pentru care venitul net anual se determină pe baza normelor de venit.

 

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here