Ieri, 22 ianuarie 2018, Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se prorogă termenul limită pentru depunerea Declaraţiei 600 până la 1 martie 2018, cel iniţial fiind stabilit pentru 1 ianuarie.

În nota de fundamentare a propunerii de act normativ se precizează că – prin noul model fiscal de refomare a sistemelor sociale din România – declarația se depune și de către unele categorii de persoane care nu au avut această obligație înainte de 1 ianuarie 2018, motiv pentru care se impune prorogarea termenului de depunere. Contribuabilii la care se face referire constau în persoanele fizice ce realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din cedarea folosinței bunurilor, agricultură, silvicultură, piscicultură, investiții, asocieri cu persoane juridice sau din alte surse.

Astfel, proiectul de ordonanţă stabileşte că termenul prevăzut la art. 148 alin. (3) și art. 170 alin. (4) din Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, se prorogă până la 1 martie 2018.

Codul fiscal

Art. 148. alin. (3): “Persoanele fizice prevăzute la alin. (1), obligate la plata contribuției, depun anual la organul fiscal competent, până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabilește contribuția de asigurări sociale, declarația privind venitul asupra căruia datorează contribuția, ca urmare a îndeplinirii condițiilor prevăzute la alin. (2).”.

Art. 170, alin. (4): “Persoanele fizice prevăzute la art. 155 alin. (2), obligate la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, depun anual la organul fiscal competent, până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabilește contribuția de asigurări sociale de sănătate, declarația cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul lunar, în conformitate cu alin. (3).”.

ATENŢIE! Măsura se aplică doar după adoptarea actului şi publicarea acestuia în Monitorul Oficial.

Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here