Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care elevilor li se va deconta integral naveta.  Prin această modificare însă, se revine, practic, la Legea Educaţiei din 2011, când elevilor li se decontau cheltuielile de transport. În urmă cu 5 ani, legea a fost schimbată de ministrul de atunci al Educației, care a plafonat naveta elevilor.

Potrivit actului normativ, anunțat de oficialul Guvernului pe pagina sa de socializare, „elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul local, prin bugetul unităţii de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a opt călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă”.

Ministrul a argumentat că măsura are legătură cu abandonul şcolar, una dintre problemele cu care se confruntă educaţia, “cauza principală pentru existenţa acestei situaţii fiind dată de lipsurile materiale”.

Conform proiectului, costurile vor fi împărțite cu Consiliul Judeţean, acesta fiind cel care încheie contractele pentru transportul intrajudeţean si care are posibilitatea să introducă la licitaţie şi criteriul preţ. De aceea, Consiliul Judeţean trebuie să subvenţioneze cu 50% costul abonamentului, elevul cumpărând abonamentul la jumătate de preţ.

Conform datelor primite de la unităţile de învăţământ în luna noiembrie 2015, existau 125.536 elevi care efectuau naveta cu transportul rutier. Pentru 2016, potrivit Institutului Naţional de Statistică, 52,5% dintre persoanele 15-19 ani aveau domiciliul în mediul rural.

Distanţa medie naţională pe care trebuie să o parcurgă un elev ce face naveta este de 18 km, iar preţul mediu al unui abonament lunar pentru această distanţă este de circa 150 de lei. Din această sumă, elevului i se decontează în prezent 56 de lei, astfel că aproape 100 de lei trebuie acoperiţi lunar din bugetul familiei.

Ministrul Educației, dar și reprezentanțiii Consiliului Elevilor au anunțat că proiectul de
ordonanță ar putea fi adoptat de Guvern în această săptămână, înainte de începerea anului școlar 2016-2017.

Ai nevoie de Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here