Sute de școli din toate județele țării nu au autorizație sanitară de funcționare deoarece nu dețin grupuri sanitare sau nu sunt racordate la canalizare.

În unele locuri, școlile nu au nici apă curentă. Ministerul Educației vrea să investească 65.000 lei, împreună cu Ministerul Dezvoltării, pentru ca unitățile de învățământ identificate cu astfel de probleme să fie funcționabile.

În conformitate cu prevederile OUG nr. 28/2013, ministerul Dezvoltării este autoritatea desemnată să coordoneze Programul Național de Dezvoltare Locală și să finanțeze lucrările de construcții/intervenții la unitățile de învățământ pentru realizarea/extinderea/ reabilitarea/modernizarea/ dotarea acestora.

Prin prezentul proiect de act normativ se nominalizează unitățile de învățământ care vor beneficia de fonduri de la bugetul de stat în vederea realizării lucrărilor de învestiții necesare aducerii grupurilor sanitare la standardele în vigoare pentru obținerea autorizației sanitare de funcționare. De asemenea, prin proiectul de act normativ se vor nominaliza şi sumele alocate din bugetul de stat pentru realizarea lucrărilor de investiții sus-menționate”, se arată în nota de fundamentare a proiectului inițiat pe pagina MEN.

Art. 1 – Se aprobă repartizarea sumei de 64.900 mii lei din transferuri din bugetul de stat către bugetele locale, prevăzută în bugetul Ministerului Educaţiei Naționale pe anul 2019 pentru finanţarea unor lucrări de amenajare a unor grupuri sanitare și asigurarea cu utilități a acestora la unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, potrivit Anexei la prezenta hotărâre.

Art. 2 – (1) Suma prevăzută la art. 1 se transferă către bugetele locale, prin intermediul inspectoratelor şcolare judeţene.

(2) Consiliile locale răspund, în condiţiile legii, de utilizarea sumelor repartizate.

(3) La sfârșitul anului 2019 sumele rămase neutilizate se virează la bugetul de stat.

După perioada de dezbatere publică, proiectul va fi supus aprobării Guvernului și apoi va intra în vigoare, astfel că în această vacanță de vară, lucrările pot fi demarate la școlile identificate pe lista MEN.

Ai nevoie de OUG nr. 28/2013? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here