Ministerul Economiei a postat un proiect de ordonanță prin care vrea să amâne plata datoriilor către buget a unor companii din industria de apărare, până în anul 2020. Companiile, aflate în subordinea ministerului, au datorii de 415,8 milioane lei: Fabrica de Arme Cugir,Uzina Mecanică Plopeni, Automecanica Moreni, Metrom, Uzina Mecanică București, FP Făgăraș, Uzina Mecanică Sadu, Pirochim Victoria, Tohan SA, Carfil SA, Uzina Mecanică Cugir, UM Mija, Dragomirești SA, Electromecanica Ploiești, Arsenal Reșița.

În 2014, Guvernul a iertat de datorii companiile din industria de apărare, datorii care însumau atunci 1,1 miliarde de lei. Între timp, companiile au înregistrat noi restanțe. În expunerea de motive a proiectului, Ministerul Economiei susține că aceste societăți nu au avut parte nici de investiții pentru modernizare și retehnologizare, nici de fonduri de la buget pentru menținearea capacităților de producție, și nici de contracte sau comenzi de la alte instituții din Sistemul Național de Apărare.

Repezentanții Ministerului Ecnomiei mizează pe revenirea înzestrării armatei datorită măririi bugetului Ministerului Apărării Naționale, din 2017, la 2% din PIB. Unul dintre motivele creșterii bugetului pentru Armată este dotarea cu tehnică modern de luptă, astfel că există șanse, susțin oficialii din Ministerul Economiei, ca aceste companii din industria de apărare să își revină.

Considerăm că sunt create condițiile ca până în anul 2020, operatorii economici să se poata redresa, să-și refacă capacitatea de plată, fiind create astfel premisele dezvoltării acestora pe termen mediu și lung“, se mai arată în proiectul de ordonanță.

Oficialii precizează în finalul proiectului că dacă aceste companii vor înregistra alte datorii la buget și la finele anului 2020, atunci nu vor mai fi iertate de restanțele acumulate.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud. 

comentarii

LEAVE A REPLY

Adaugă comentariu!
Adaugă nume aici