Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a anunţat deblocarea, începând cu ziua de 15 octombrie 2012, a plăţilor aferente Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE), cu o valoare a sumelor decontate în perioada următoare ce atinge 133 milioane de lei, conform unui comunicat de presă postat pe pagina web a instituţiei.

Programul este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, iar autorităţile române, responsabile de implementarea şi gestionarea programelor finanţate din bugetul Uniunii Europene, au reuşit să reia plăţile către beneficiari.

În decursul ultimelor 5 luni, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice a semnat 1.725 de contracte de finanţare reprezentând 100% din proiectele Întreprinderilor Mari şi Cercetării, 77% din cele ale Energiei, 59% din cele ale IMM.

Conform declaraţiilor ministeriale, strategia de îmbunătăţire a capacităţii administrative a structurilor implicate în managementul fondurilor europene, menite să accelereze procesul de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune în 2012, cuprinde o serie de aspecte precum:

– eliminarea obligativităţii scrisorii de confort pentru semnarea contractului între autoritate şi beneficiar;

– procesarea cererilor de rambursare prin proceduri simplificate;

– proiectul de help desk, unde beneficiarii vor putea adresa întrebări şi primi consultanţă gratuită pentru a aplica sau derula proiecte care au fost deja aprobate;

– transparenţă, prin publicarea pe site-ul Autorităţii de Management la POS CCE, începând cu această săptămână, a tuturor informaţiilor referitoare  la evaluare, contractare, implementare şi plăţi.

Programul Operaţional Sectorial “Creşterea Competitivităţii Economice” este un document negociat cu Uniunea Europeană prin care se urmăreşte încurajarea creşterii productivităţii întreprinderilor româneşti pentru reducerea decalajelor faţă de nivelul Uniunii Europene.

POS CCE acoperă următoarele domenii, ca sistemul productiv şi retehnologizarea IMM-urilor şi întreprinderilor mari, cercetare/dezvoltare, IT şi Comunicaţii, energie.

Îţi place LegeStart.ro? Acum ne găseşti şi pe:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here